Top 10 seriale cu supereroi din ultimii 10 ani

Filmele cu supereroi au luat-o de-a dreptul razna in ultimul deceniu si s-au bucurat de o popularitate fara precedent: de la mutanti la metahumans si de la personaje imprumutate din universuri paralele pana experimente genetice, le-am vazut pe toate.

Noile tehnologii, intrarea unor companii mari de streaming pe piata romaneasca precum Netflix, Amazon, HBO Go sau Disney, au deschis larg portile catre noi lumi fantastice si taramuri mitologice, iar serialele SF si-au diversificat exponential intrigile, impunand personajele benzilor desenate in topul protagonistilor celor mai de succes productii ale genului, concurand din plin cu politistii, medicii sau avocatii.

Superputerile s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie, la fel ca si actiunile crazy, efectele speciale, cascadoriile si nu in ultimul rand elementele de design, tintuind fanii pe canapele dinaintea televizoarelor, cu sufletul la gura pentru a descoperi ce noi ispravi au mai pus la cale eroii lor preferati.

Intr-o tentativa ambitioasa de a alcatui unui top al celor mai tari seriale cu supereroi din ultimii zece ani, misiunea se demonstreaza totusi destul de complicata.

Iata cam cum arata rezultatul unei astfel de mission impossible:

 

  1. Doom Patrol (DC Universe)

Luand nastere ca spin-off al serialului „Titans, Doom Patrol a dat curs propriilor sale inlantuiri de evenimente de-a lungul a doua sezoane: primul, cu cele 15 episoade ale sale, a avut darul de a lasa cu ochii mariti si cu gura larg deschisa o multime de pasionati ai genului, in timp ce al doilea sezon daruit ceva profunzime in plus personajelor, atragandu-si aprecieri pe deplin meritate:

La fel de bun ca primul, dar cu o intensitate emotiva net superioara, cel de-al doilea sezon al Doom Patrol exploreaza unghere intunecate, fara a se zgarci la ciudatenii”, se precizeaza la nivelul portalului Rotten Tomatoes, specializat in evaluarea calitativa a productiilor cinematografice destinate marelui si micului ecran.

 

  1. DC’s Legends of Tomorrow (The CW)

 

Derivat din „Arrow” si „The Flash”, serialul se plaseaza in acelasi univers cu acestea, extinzandu-se pe cinci sezoane urmarite cu un aprins interes de public, din 2016 pana in 2020.

Gratie rolurilor interpretate in primul sezon, in 2016, Glen Gordon a castigat premiul The Joey Awards pentru cel mai bun tanar actor la categoria 6-10 ani intr-un serial pentru televiziune, Mitchell Kummen a fost premiat la randul sau ca drept cel mai bun tanar actor principal dintr-un serial de actiune, iar lui Keifer O’Reilly i-a fost decernat premiul pentru cel mai bun tanar actor recurent la categoria 6-9 ani intr-un serial TV.

Serialul a fost premiat si in 2017 cu premiul leo Awards pentru cele mai reusite efecte sonore intr-un serial dramatic, gratie maiestriei lui Kristian Bailey.

 

  1. Legion (FX)

In multe privinte, Legion ar putea fi catalogat drept un anti-superhero TV show: este construit pe temelia unui dramatism ametitor, tesut pe diverse planuri ce se intrepatrund in viata si in mintea lui David Haller, unde bataliile nu se desfasoara neaparat la nivel fizic, ci in multe alte forme imprevizibile, de un impact vizual uimitor si pe fundalul unei coloane sonore de exceptie.

Nu este de mirare ca Noah Hawley a reusit sa-si impuna personalitatea in Universul Marvel cu acest serial de succes, regretabil este doar faptul ca dupa cele trei sezoane, fanii nu intrezaresc posibilitatea de a-si satisface apetitul cu o a patra felie de tort.

 

  1. The Flash (The CW)

Indiferent cat de multe unghere obsure au explorat proiectele DC Comics, Barry Allen/The Flash a ramas ferm pe pozitia privilegiata a unui fel de far al sperantei in era moderna, propulsand in miezul aventurilor high speed un star autentic: Grant Gustin.

Cu peste cinci sezoane pe umeri, The Flash se face vinovat de a fi invartit de cateva ori roata narativa in mod repetitiv, dar cand se vine in contact cu elemente fascinante precum calatoria in timp, Force Speed sau multiple planete Terra, se accepta si astfel de artificii.

Producatorii au tinut sa precizeze in repetate randuri faptul ca in culisele fiecarui episod se afla nenumarate ore de munca asidua, resurse financiare considerabile si creativitate maxima pentru a realiza, monta si perfectiona cu efecte speciale scenele cele mai electrizante.

Totusi, singurele personaje realizate suta la suta cu ajutorul graficilor computerizate au fost doar Grood si King Shark.

 

  1. Gotham (Fox)

Este mai degraba cel mai tare serial cu supercriminali decat unul cu supereroi, avand in vedere multitudinea adversarilor cu care se vede silit sa se confrunte Omul-Liliac.

In ciuda unui debut marcat de un soi de inertie ciudata, Gotham a reusit treptat sa-si adjudece un bunemeritat loc 6 in top, introducand frecvent personaje extravagante si evenimente pe masura resurselor acestora, imbratisand intrigi din cele mai bizare si invitand la reflectie chiar si dupa ce episoadele se sfarsesc.

Chiar si atunci cand Batman nu s-a aflat neaparat in miezul chestiunii, serialul de pe Fox a inregistrat succes gratie credibilitatii personajelor sale si abilitatii demonstrate in alegerea actorilor ce le-au interpretat.

 

  1. Arrow (the CW)

Serialul Arrow a reusit sa lanseze pe rampa CW, acum disponibil si pe Netflix, un univers cu o supradoza de supereroi, acoperind deopotriva vaste teritorii in sectorul de gaming, pe net, in streaming, pe micile si pe marile ecrane si in benzile desenate, asemenea unei explozii de proportii de pe urmele careia se resimt efecte chiar si peste decenii.

Criticat de multi, apreciat de si mai multi, Arrow este indiscutabil unul dintre pilonii productiilor moderne cu supereroi. În vreme ce Marvel era abia la început cu dezvoltarea imensului sau univers cinematografic, MCU, primul episod al serialului produs de CW debuta pe 10 octombrie 2012, într-o lume care nu prea era familiarizata cu benzile desenate. Adica Arrow a spart gheata! Si a facut-o cu tarnacopul!

Arrow a pus bazele primului (si celui mai mare) univers tv dedicat supereroilor, mult înainte ca Marvel si Netflix sa-si uneasca fortele pentru a realiza Daredevil. De altfel universul asta îi poarta numele, iar Arrowverse a ajuns sa fie considerat de multi principalul punct de referinta al personajelor DC Comics, asta si în contextul în care pe marele ecran domneste haosul. Serialul Flash se dezvolta tot din acest univers, iar in el apar Arrow si alti protagonisti.

 

  1. Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (ABC)

Dupa succesul de box-office obtinut cu The Avengers, Marvel a izbutit sa-si cladeasca in cele din urma propriul univers TV cu Agentii sai S.H.I.E.L.D., in fruntea carora s-au plasat Clark Gregg, Ming-Na Wen si Chloe Bennet.

Totusi, cele cateva episoade ingrozitor de plictisitoare pre-Winter Soldier, care au dat startul serialului, lasa de dorit. Norocul nostru cu urmatoarele!

De la Inhumans la momeli robotizate si la salbaticia spatiului neexplorat, omenirea face cunostinta cu o multime de amenintari care ar putea-o distruge.

E posibil ca ABC sa fi inregistrat un succes si mai mare cu acest serial daca Marvel ar fi urmarit vectorul unei conexiuni intre universul sau cinematografic si cel destinat micilor ecrane mai degraba decat sa plaseze o bariera clara intre cele doua.

 

  1. The Boys (Amazon)

Garth Ennis si Darick Robertson au planificat pur si simplu sa arunce in aer asteptarile publicului cu viziunea lor hyper-violent asupra unei satire cu supereroi, atat la nivel de scenariu cat si de benzi desenate, dar Eric Kripke a intervenit prompt si a daruit matricei Amazon un The Boys diferit.

In versiunea sa pentru micile ecrane, calea indelung batuta de supereroi in slujba instaurarii climatului de pace in care triumfa dreptatea si adevarul, a fost abandonata in favoarea unei alternative ceva mai pragmatice, in care justitia in general este doborata de capitalismul infometat de putere si de acel „american way” atat de vechiculat peste Ocean.

Dintr-o anumita persepectiva, The Boys ofera o combinatie perfecta de socant cu fast-action, intorsaturi de situatii si scene sangeroase, in fine, sa ma bata Homelander daca sezonul al doilea nu se va demonstra demential!

 

  1. Daredevil (Netflix)

In ciuda tuturor problemelor pe care le-au intampinat Marvel si Netfix pentru definitivarea parteneriatului lor, cele doua forte de necontestat la nivel supereroic au reusit sa propulseze pe rampa succesului trei sezoane Daredevil, care si-au castigat cu usurinta o sumedenie de fani impatimiti.

Daredevil a obtinut aplauze la scena deschisa nu numai pentru farmecul de necontestat al unui Matt Murdock dotat cu capacitati intuitive deosebite, in masura sa-i compenseze orbirea accidentala, ci si pentru originalitatea coregrafiei de lupta hyper-tech, asociata dinamicilor scenariului.

Dar dincolo de aceste cvasi-epuizante episoade de lupta in care abunda, Daredavil se demonstreaza un winner datorita modului in care isi cimenteaza un binemeritat loc doi in top, situandu-se la un nivel net superior fata de majoritatea serialelor cu supereroi destinate micului ecran.

 

  1. Watchmen (HBO)

S-a remarcat rapid atat prin impactul tematic si decorul modern, cat si prin tensiunea generata de argumentul fierbinte al problemelor xenofobe, alaturi de care se proiecteaza si o serie intreaga de probleme asociate sindromului de stres pot-traumatic.

Ca si cum rafinamentul tematic, decorurile si costumele cu adevarat alese pe spranceana nu ar fi fost de ajuns, Watchmen beneficiaza si de un cast genial:

  • Regina King (Angela Abar),
  • Jeremy Irons (Adrian Veidt),
  • Jean Smart (Laurie Blake),
  • Yahya Abdul-Mateen II (Cal Abar),
  • Tom Mison (Mr. Phillips),
  • Sara Vickers (Ms. Crookshanks) si nu numai.

Cu siguranta acesta este serialul care va reprezenta perfectiunea filmelor cu supereroi pentru cateva decenii de acum incolo, adjudecandu-si medalia de aur in topul nostru, ca rege neincoronat al genului: nu numai ca raspunde asteptarilor publicului, dar reuseste sa istoriseasca o poveste veche intr-un mod actual, unic, plin de profunzime.

Traind intr-o lume in care supereroii imprumutati din benzile desenate pentru a fi propulsati pe micile noastre ecrane se dovedesc prieteni de nadejde nu numai pentru perioadele in care ne-am vazut siliti sa stam inchisi in casa, ci si pentru divertismentul celorlalte momente de relaxare, asteptam cu mult interes propuneri noi in masura sa imbogateasca si sa diversifice acest top cu propriile lor calitati, atata vreme cat apartin ultimului deceniu.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 3,342 times, 3 visits today)

1 thought on “Top 10 seriale cu supereroi din ultimii 10 ani”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.