Ideea de a realiza un film care sa deschida atat de larg ferestrele catre explorarea spatiului si a lumilor extraterestre a dat startul in 1977 unui veritabil fenomen mondial ce avea sa-si puna amprenta pe cultura popoarelor lumii peste decenii: Star Wars.
Cronicile acestei spectaculoase legende au inspirat creatii literare, muzica, benzi desenate, au influentat arhitectura, moda si stilul de comunicare al oamenilor, a stimulat sectorul inovativ si nu in ultimul rand, a incantat milioane de fani din lumea intreaga cu productiile cinematografice de rigoare.
De-a lungul timpului, fiecare episod din aceasta minuntata aventura galactica a fost urmarite, analizat, criticat, ridicat in slavi sau luat peste picior, privit fiind la microscop pana in cel mai mic detaliu si comentat aprins in functie de gusturile si exigentele fiecaruia.
Despicand firul in patru si analizand punctele tari si slabe pentru a aduce in prim-plan motivele ce le-au influentat succesul, iata in cele ce urmeaza topul filmelor Star Wars, de la cel mai nereusit la cel mai cool.
-
Episodul I: The Phantom Menance (Amenintarea Fantomei)
E socotit oaia neagra a seriei nu neaparat din pricina ca ar fi slabut ca film in sine, ci pentru ca e o formula complet neinspirata ca film pentru copii: avand in vedere ca dupa ce se asteapta 16 ani ca George Lucas sa revina in acest univers, ne trezim ca avem parte doar de intrigi politice, rute comerciale si un Jar Jar Binks ridicol, care le bate pe toate.
Scena cea mai cool: cafteala cu sabiile laser dintre Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) si Darth Maul (Ray Park) – cele mai interesante personaje din film de altfel, pe care autorii au decis totusi sa le ucida inainte de incheierea socotelilor.
Partea cea mai nasoala: acel „Yippee” rostit fie de Jar Jar, fie de Anakin Skywalker – o idee pe cat de stupida pe atat de iritanta.
-
Episodul II: Atack of the Clones (Atacul clonelor)
Lejer imbunatatit fata de predecesorul sau, e cam ca o durere de dinte fata de o durere de masea: avem parte de un sacaitor Anakin indragostit lulea de senatoarea Amidala (Natalie Portman); By the way, mai avem parte si de ceva clone.
Focuri de artificii: lupta dintre Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) si Jango Fett (Temuera Morrison) care se prezinta drept o veritabila confruntare intre doi adversari pe masura. Pe locul doi se plaseaza sabia laser a lui Yoda descatusata impotriva contelui Dooku (Christopher Lee).
Cea mai slabuta parte: Anakin facandu-i curte iubitei intr-un decor ce pare mesterit din hartie igienica (cum am putea sa trecem cu vederea celebra expresie „I don’t like the sand”?!?)
-
Rogue One: A Star Wars Story
Not good enough atat pentru critici cat si pentru public, incepand cu Alianta Rebel(e)a si sfarsind cu Steau Mortii, se moare doar de plictiseala sau de ciuda pentru timpul irosit.
Cea mai interesanta scena: batalia finala cu toate focurile ei de artificii.
Chestia cea mai de doi bani: faptul ca filmul acorda prioritate detaliilor, plasand intr-un plan secundar personajele. Daca ar fi dupa mine as baga toate filmele facute de Disney pe spinarea brandului Star Wars in categoria cel mai prost film. Dar au avut si o parte pozitiva: i-au facut pe cei nascuti prin 2000 sa vada ce e aia Star Wars.
-
Solo: A Star Wars Story
Se pare ca povestea lui Han Solo, desi este povestea lui, este prea concentrata asupra lui Han Solo ca sa se lipeasca precum un timbru pe plicul seriei Star Wars, asa cum a fost ea gandita si dureaza prea mult. Oricum eu m-as fi uitat pentru ca este … povestea lui Han Solo. Cunoasteti alt personaj mai legendar pentru universul Star Wars? Poate Darth Vader si Yoda!
Doza perfecta de adrenalina: scena turnata pe calea ferata suspendata undeva pe niste coline montane, care imprumuta suspans actiunii in sine.
Partea care lasa cel mai mult de dorit: nu aflam nimic nou despre Han Solo care sa nu fi fost dezvaluit deja, farmecul personal fiindu-i furat de nava spatiala Millenium Falcon, care s-a bucurat de mult mai multa popularitate in randurile fanilor. Nici actorul n-a fost prea bine ales.
-
Episodul IX: The Rise of Skywalker (Ascensiunea lui Skywalker)
E ca un fel de pranz la McDonalds: satisface papilele gustative, dar la sfarsit pleci cu foamea-n gat. Skywalker e destinat ascensiunii, dar nu si pretentiile spectatorilor care si-ar fi dorit ceva mai mult din partea unei episod cu un titlu atat de promitator.
De remarcat: in ciuda faptului ca actrita Carrie Fisher moare pe 27 decembrie 2016 la Los Angeles, scenele personajului pe care-l interpreteaza (Leia Organa) nu au fost catusi de putin modificate, construindu-se efectiv un personaj digital avand-o drept pivot central pe regretata artista.
Partea cea mai jalnica: ideea populista de a anula unele din cele mai stralucite idei din „Ultimii Jedi” (Episodul VIII), in numele unui serviciu acordat acelui segment de fani isterici care pretindeau tocmai o astfel de intorsatura.
-
Episodul VI: Return of the Jedi (Intoarcerea Jedi)
Creaturile Ewok cuceresc platoul, eclipsandu-l pe proaspatul decongelat Harrison Ford (Han Solo) si chiar si perechea de bikini metalizati ai printesei Leia; atentia ne este atrasa in paralel de straduinta lui Luke Skywalker de a rezista tentatiilor de tip Dark Side, cu obiectivul de a-l distruge pe josnicul imparat Sheev Palpatine.
Partea cea mai cool: goana desfasurata in taramurile impadurite din Endor – una din cele mai awesome actiuni ale intregii serii. Si clar cei mai smecheri ursuleti de pe planeta. Ba gresesc, eu tot visez la bikini!
Sheet happens: avem parte de un Imperiu asa de amarat incat are dificultati cand e vorba sa faca fata atacului unor ursuleti inarmati cu sulite, funii si scripeti…
-
Episodul III: Revenge of the Sith (Razbunarea Sith)
Anakin parcurge cu elan traseul sau spre un curat-murdar Darth Vader, in timp ce Imperiul izbuteste sa-si duca la bun sfarsit misiunea sa ostila, cucerind Republica.
Best part: Incrucisarea sabiilor laser dintre Anakin si Obi-Wan, de pe urma careia cel dintai musca din tarana, dezmembrat si umilit, sfarsind in vapaia lavei vulcanice care-l desfigureaza complet, lasandu-l fara suflare, pentru ca intr-o faza ulterioara sa fie recuperat si readus la viata de catre trupele lui Palpatine.
Culmea ridicolului: Acel „Noooooooo” rostit de recostruitul Anakin cand se trezeste in armura sa de Darth Vader, intr-o formula ce pare un veritabil omagiu adus personajului Frankenstein din filmul lui James Whale.
-
Episodul VII: The Force Awakens (Trezirea Fortei)
Prima din seria de eventuri post-Lucas aduce in prim-plan personaje noi si fascinante, fie ele pe post de eroi pozitivi, fie in rol de ticalosi, demonstrandu-se un film electrizant si aproape pe gustul tuturor.
Ridicata in slavi: scena in care Generalul (fosta printesa) Leia se reintalneste cu Han Solo, pe o pozitie egala cu cea in care Rey (Daisy Ridley) isi implineste destinul.
Cea mai slabuta parte: R2-D2 ramane prea mult in stand-by, fiind activat abia cand spectatorii sunt deja istoviti de asteptare.
-
Episodul VIII: The Last Jedi (Ultimii Jedi)
Episodul VIII obtine o binemeritata medalie de bronz in clasament: adaugand dozele perfecte de energie si pasiune, filmul ne introduce intr-o lume in care sacrificiile surprinzatoare concureaza cu profunzimea personajelor. Parca undeva au incercat prin acest film sa umple golul dintre vechea generatie si noua generatie de filme Star Wars. Parca este si sfarsitul unei epoci!
Cea mai tare scena: duelul cu sabiile laser dintre Kylo si proiectia Fortei lui Luke – ca toate incrucisarile de arme din aceasta categorie, beneficiaza de doza sa de efecte speciale ce reuseste sa ne fascineze pe toti, indiferent de varsta sau de preferinte in materie de film.
Partea cea mai dezamagitoare: prea multe scene in care Rose (Kelly Marie Tran) este propulsata aiurea in miezul actiunii, ca pentru a ne obliga sa indragim neaparat un nou personaj. Daca-i musai, cu placere!
-
Episodul IV: A New Hope (O noua speranta)
Oldies but goldies. Cele vechi vor fi mereu mai bune.
Iata si locul doi al podiumului: cu aceasta productie Star Wars isi castiga cu adevarat privilegiul unui film iconic pentru specialisti, plasandu-se cam la acelasi nivel cu „Vrajitorul din Oz” – replicile sunt invatate pe de rost si vin reutilizate in alte filme de-a lungul timpului, ca sa nu mai vorbim de chestiunile ce vizeaza tehnicile de filmare.
De remarcat: greu de ales un personaj preferat – chiar fiind fan Luke Skywalker sau Han Solo, tinzi sa simpatizezi cu un Chewbacca practic, care prefera sa dea bir cu fugitii decat sa sfarsesca pe toboganul de gunoi sau sa fie sugrumat de Darth Vader – cine-l poate judeca aspru?
Partea proasta: puternicul accent britanic al printesei Leia care parca vorbeste pe nas – un detaliu ce indica faptul ca profilul personajului nu a fost prea bine definit, lasandu-se intr-un plan secundar caracteristici ce l-ar putea distinge.
-
Episodul V: The Empire Strikes Back (Imperiul Contraataca)
Iata si ocupantul locului de frunte al topului – regele neincoronat al intreagii serii Star Wars alcatuite din cele 11 filme realizate in galaxia imaginara care abunda in creaturi din cele mai diverse – oameni, animale, umanoizi, extraterestri bizari, roboti si masinarii dotate cu inteligenta artificiala mai mult sau mai putin avansata.
Dar ceea ce incanta cu adevarat in Imperiul Contraataca e faptul ca autorii au decis sa acorde o libertate majora personajelor si modului in care acestea interactioneaza, punand la dospit simultan miza intrigii si incarcatura sa emotionala.
Cele mai tari scene: greu de ales – sunt multe, pornind de la futuristele vechicule de asalt AT-AT (All Terrain Armored Transport) utilizate in batalia de pe planeta Hoth si pana la goana spatiala a lui Han Solo printre asteroizi sau ucenicia lui Luke sub atenta supraveghere a maestrului Jedi, Yoda.
Nodul in papura: o trista senzatie pentru cei ce in 1980 aveau doar 13 ani, stiind ca acel final ce-i lasa cu sufletul la gura va beneficia de o continuare abia dupa trei ani de asteptare, ca sa nu mai vorbim de individul acela cu masinaria de facut inghetata, ce apare in plina scena a evacuarii pe pe planeta Bespin.
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.