Daca te uiti pe TV in ultima vreme poti avea impresia ca inca traim in epoca comunista. Asa ca ne-am gandit ca ar fi extrem de potrivit un articol despre demontarea miturilor romanesti.
Multi romani inca traiesc cu impresii gresite, printre acestia chiar prieteni, parinti si nu numai. De ce? Tocmai din pricina educatiei sau a lipsei acesteia. In timpul comunismului si imediat dupa anii ’90 s-au perpetuat multe mituri, unele dintre ele confuze sau hilare.
Printre aceste mituri enumeram:
- matrita bijutierului dac,
- tablitele din Tartaria,
- trusele chirurgicale antice ale medicilor daci
De la teorii ale dacologilor pana la descoperiri arheologice, romanii au fost victima unor zvonuri, farse si falsuri istorice. S-au trezit unii ca dacii ar fi cucerit America sau ar fi primul popor din lume, altii sustineau ca dacii ar fi venit din Atlantida sau ar fi fost extraterestrii. Astazi incercam sa demontam aceste mituri si sa va aratam adevarul istoric.
Aceste teorii, cuprinse in ceea ce se numeste astazi “dacologie” – o mitologie exagerata si exacerbata a rolului dacilor in istorie, tind sa deformeze istoria.
Exista si astazi teorii care cred ca stramosii nostri daci au fondat lumea sau ca noi inca vorbim limba dacillor.
Insa asta se intampla astazi sub influenta diferitelor curente. Sa vedem ce s-a intamplat in timpul comunistilor si poate veti face singuri o paralela.
In timpul regimului comunist, propaganda istorica a mers atat de departe incat s-a incercat gasirea unei mosteniri sau a unei relatii mitice intre conducatorul mult iubit si Burebista.
Problema este cã aceastã învaluire în mit, fenomen general dacã stãm sã ne gândim si la celtomania francezã, tracomania bulgarã, germanicismul neopãgân, revendicarea mostenirii sumeriene de cãtre Irak sau a celei persane de cãtre Iran, si explicabil prin prisma istoriei imaginarului (asa cum arãta si Lucian Boia) tinde sã degenereze în ipoteze dintre cele mai ridicole si fanteziste care neagã cu obstinatie trecutul în favoarea unor teorii fulminante care din perspectiva dacomanã vor sã demonstreze adevãrata valoare a civilizatiei românesti, descendentã a ‘imperiului pelasgic’, ba poate chiar a Atlantidei.
Matrite din bronz vechi de doua milenii gasite la Sarmisegetusa, truse chirurgicale dacice, cranii de peste 30.000 ani. Acestea erau dovezile aduse in sprijinul acestor afirmatii. Insa, la o mai atenta examinare, s-a dovedit ca suntem departe de istorie. Chiar pe domeniul fictiunii.
Diverse mituri si teorii fictive
- obiecte stranii uitate sau ingropate de daci, super-tehnologizate si mult inaintea timpului nostru
- locuri ciudate precum portile energetice aparute in Ceahlau si care fac legatura cu alte lume sau alte civilizatii
- dacii, stramosii extraterestrilor
- tablite cu inscrisuri magice lasate de fiinte bizare
- dacii au colonizat America
- tuneluri megalitice sapate de daci ca civilizatie avansata
- dacii, supravietuitorii scufundarii Atlantidei
- dacii-reptilieni si alte teorii nebunesti ale conspiratiei la nivel global, infratiti cu Iluminatti
- Dacia – terra eterna, buricul pamantului si centrul la univers
- romanii nu s-au atins de noi si ramanem in esenta daci puri
- limba dacica e limba noastra si latina se trage din limba dacilor!
Matrita de bronz fabuloasa si miraculoasa
Primul obiect “legendar” este o matrita gasita la Sarmisegetusa Regia in 2013. O furtuna, tocmai din Noaptea Sanzienelor, a dezvaluit un misterios obiect vechi de 2000 ani. Se pot observa pe acesta scene de lupta intre animale fantastice si reale precum grifoni, lei, tigri, rinoceri, hipopotami, ursi, lupi, zimbri, caini, cai, cerbi, antilope, iepuri si altele. Matrita poate fi vazuta la muzeul din Deva si nu este altceva decat legatura stramosilor la alte spatii culturale de influenta.
Mitul marii comori a regelui Decebal ingropata in Apa Gradistei
Apoi ni s-a vorbit despre mareata comoara a regelui Decebal, ingropata undeva in apa Gradistei. Unii sustin ca o parte din comoara a fost luata de Traian pentru triumful de la Roma si pentru ridicarea Imperiului Roman. Altii cred ca cea mai mare parte a ei este inca ingropata. Pentru daci aurul era sfant. Aurul apartinea zeilor. Asadar, se crede ca dupa tradarea lui Decebal, ianinte de a muri, ar fi ascuns o mare comoara in albia raului Sargetia. Unii identifica aceasta apa cu Streiul, altii cu Apa Gradistii.
Exista atestari din secolul al XVI-lea despre niste pescari care au gasit in zona galbeni. Aceste relatari apar la Gheorghe Sincai in Hronica Romanilor. Pescarii au mers la Alba Iulia pentru a evalua comoara. Si o parte ar fi ajuns chiar in tezaurul statului roman. Este normal sa se fi gasit, de-a lungul timpului, kosoni si alte artefacte in zona mentionata. Cat despre comori … e cale lunga. Depinde si ce intelege fiecare prin “comoara”.
Dacii au fost contemporani cu dinozaurii sau provin chiar din epoca de fier?
O alta teorie este privitoare la oasele si cuiburile de dinozauri gasite in Tara Hategului. Descoperirile arheologice de dinozauri pitici, care au trait cu adevarat in zona in urma cu 70 milioane de ani, i-au facut pe unii sa creada ca dacii au fost contemporani cu dinozaurii. Sau poate ca osemintele gasite aici, datand de acum 30-40.000 ani ar fi apartinut tot dacilor. Acestea au fost identificate in pestera Ciclovina din Hunedoara si apartin epocii Fierului. Se cunoaste foarte clar ca aceasta zona a fost locuita in trecut. Aici a fost gasit si un depozit de podoabe vechi de 3000 ani cu 6000 obiecte de bronz, sticla, chihlimbar.
Dacii faceau trepanatii la nivelul cutiei craniene acum 2000 ani?
Si ajungem si la trusele medicale stravechi. Gasite in 1960 ele par a fi truse medicale folosite de vechii daci. Contin un fel de bisturiu, pensete, tablete si atele. Au gost descoperite la Piatra Rosie. Dar nu s-a intrebat nimeni daca trusele apartineau romanilor?
Mitul Tablitelor de la Tartaria – cea mai veche scriere din lume? Serios?
Tablitele de la Tartaria, unele dintre cele mai controversate asa-zise “dovezi” ale nemuririi neamului dac au fost considerate de unii drept cele mai vechi artefacte scrise din Europa. Evaluate undeva la 5000 ani vechime. Din nou, unii cred ca sunt cea mai veche forma de scris si sunt mai vechi ca cele din Creta.
Chiar sunt comparate cu cele din Uruk si Djemdet Nasr, legandu-le de sumerieni. Va dati seama ca dacii astia erau geniali, nu? Lasand gluma la o parte, descoperirile au fost facute in gradina Castelului Corvinilor si pe Dealul Sanpetru in 2000. De atunci gura nu le mai tace. De aici vin si alte teorii privind morminte secrete si regi ingropati.
Mitul istoricilor malefici care au mintit poporul
Toti istoricii romani mint sau au mintit! Dacomanii, adica adeptii teoriilor despre daci, cred ca toti istoricii sunt o apa si-un pamant. Nu zicem nu! Dar sa NU exageram! Arheologia si istoria se fac dupa metoda stiintifica, nu dupa ureche. Sustinatorii teoriilor dacice cred ca Nicolae Iorga si alti istorici au fost impostori si au dezinformat populatia. Iar adevarul absolut doar ei il detin. Se mai crede si ca politicienii ne ascund ceva in acest sens. Noi credem ca toata clasa politica din prezent este mult prea retrograda ca sa se sinchiseasca de trecut! Alta intrebare?
Cu atat mai mult se crede in continuitatea dacilor puri pe aceste teritorii. Si a limbii lor. Este poate un complex ciudat de inferioritate, un nationalism prost inteles si bizar regasit. In cele din urma, aceste tipuri de informatii sunt profund gresite, nedocumentate si fac mai mult rau decat bine. Astfel de “asociatii” si site-uri precum “adevarul despre daci” organizeaza congrese, conferiten si multe altele. Publicul ii aclama si devine “dac”. Ii aplaudam pentru munca loc, dar ar trebui indreptata spre scopuri mai caritabile. Avem o istorie, buna sau rea, si ar trebui sa fie normal sa o prezentam fara infrumusetari si adaugiri. Cateodata, o parte din trecut e mai bine sa ramana mort, nu are rost sa-l mai reinviem.
Daca mai cunoasteti si alte teorii fabuloase va rugam sa ni le impartasiti! Le putem demonta impreuna!
- Biography
Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.
5