10 tehnologii din viitor care vor schimba total lumea

In societatea post-smartphone, cand tehnologiile de avangarda vor cunoaste o perioada mai infloritoare ca oricand, infatisarea lumii va fi schimbata, gratie unor modele fascinante ce azi ar putea fi socotite doar fruct al imaginatiei.

Scenarii din cele mai incitante se scriu deja pentru o era in care „AI” si „VR” nu vor defini doar inteligenta artificiala si realitatea virtuala, ci vor deveni veritabile extensii ale omului modern, tot la fel dupa cum se intampla in prezent cu dispozitivele de tip smartphone.

 

Zece tehnologii futuriste care vor schimba infatisarea lumii

Interactiunea om-masina, limitata in prezent doar la contemplarea unui display, isi va asuma treptat noi roluri, din ce in ce mai complexe, din ce in ce mai profunde.

Hiperconexiunea va deveni fireasca intr-o lume in care totul va fi interactiv, vom putea „discuta” cu obiectele din jurul nostru, trasandu-le sarcini si stabilind obiective prin prisma functiilor digitale in mai orice domeniu de activitate.

 

Revolutii in salsa IT – de la spintronica la antibioticele personalizate

Multe din variabilele care vor influenta infatisarea lumii intr-un viitor nu tocmai indepartat ar putea fi intuite inca de pe acum, tinand cont de ceea ce omul detine in prezent si de tendintele inregistrate in domeniul tehnologic si in cel al stiintei si cercetarii.

Dar nu putine vor fi desigur surprizele care vor impestrita calatoria omului in timp, generand noi si noi perspective, ceea ce va asigura justa doza de sare si piper pentru magnifica reteta de viata a omului modern.

Pornind de la amprenta oculara, care deja este utilizata in anumite ambiente si care va cunoaste o prolifica expansiune la nivel aplicativ, tehnologiile viitorului vor cuprinde multiple arii de interes, precum cele ce vizeaza:

  • mijloacele de transport nepoluante,
  • accesul utilizatorilor la o gigantica biblioteca globala digitala,
  • diversificarea roboticii si perfectionarea interfetelor digitale

Si asta doar pentru a mentiona doar cateva din cele mai incitante domenii in acest context. Iata si cele mai importante ramuri in care vor aparea schimbari notabile:

  • medicina,
  • comunicatiile,
  • transporturile si mai ales domeniul auto,
  • constructiile si arhitectura,
  • divertismentul,
  • artele,
  • moda

Alaturi de toate celelalte sectoare in care omul activeaza, acestea vor suferi transformari remarcabile, menite sa contureze noua dimensiune tehnologica ce va marca societatea futurista.

In opinia expertilor, procesul transformarilor digitale cunoaste deja dinamici revolutionare, propunand noi dispozitive smartphone, bazate pe SPINTRONICA (Spin Electronics) – o tehnologie care vizeaza memorarea si elaborarea de informatie combinand magnetismul cu electronica.

In domeniul auto, specialistii studiaza posibilitatea lansarii pe piata a unui model de bijuterie pe patru roti, care va utiliza baterii dotate cu celule electrochimice, in masura sa absoarba dioxidul de carbon din atmosfera pentru a genera energie electrica. Aceasta alternativa ar putea constitui o solutie excelenta pentru actualele probleme energetice si ecologice inregistrate la nivel planetar.

Dar poate ca cele mai spectaculoase propuneri tehnologice pentru lumea de maine se regasesc in sectorul medical, unde nano-robotii si antibioticele personalizate vor deveni protagonistele tratamentelor prescrise pentru o gama larga de patologii.

Lista super-tehnologiilor la care vor apela specialistii in viitor pentru a ne proteja sanatatea nu se va limita insa la cele descrise mai sus – panorama medicinei futuriste constituie subiectul unui continuu si complex proces de perfectionare a metodelor aplicate in prezent si introducere a unor concepte noi si promitatoare intr-un ambient in care omul mai are inca multe de invatat.

 

Fotonica si exploatarea resurselor din vulcani activi

Laboratoarele marilor case tehnologice ale lumii, lucreaza cu sarguinta la dezvoltarea si implementarea unor solutii in domeniul comunicatiilor spatiale, bazate pe FOTONICA – o ramura a opticii care studiaza propagarea particulelor care alcatuiesc lumina – o disciplina care se apropie mult de cuantica si de domeniile asociate acesteia.

Amplificarea benzilor actuale si un nivel de date de 100 de ori mai mare decat frecventele radio ar revolutiona puternic sectorul telecomunicatiilor si nu numai – tehnologia fotonica ar putea castiga teren si in alte sectoare de activitate, acolo unde performantele laserului ar avea numai de castigat de pe urma unei armonizari cu aceasta „new-entry” in peisaj.

La fel de fascinanta este si ideea exploatarii resurselor din vulcanii activi de pe fundurile oceanelor – o perspectiva cu adevarat demna de toata stima, in conditiile in care oamenii de stiinta nadajduiesc sa rezolve toate necunoscutele unei ecuatii menite sa deschida larg portile unei pretioase improspatari de rezerve prin extractia de minereuri de sub ape.

 

Controlul nivelului de poluare pentru aer, apa si sol

In opinia expertilor, generatiile urmatoare vor constientiza ca viitorul planetei si al existentei speciei noastre pe Pamant depinde in mare masura de mentinerea unor parametrii echilibrati ai conditiilor in care viata poate sa-si urmeze cursul sau firesc.

Acest lucru este posibil doar prin acordarea unei atentii sporite gradului de poluare a atmosferei, dar si a apelor si a solului – toate constituind elemente ce marcheaza biosfera si-i asigura ceea ce este necesar pentru existenta si continuitate.

Controlarea nivelului de poluare va constitui asadar o prerogativa a societatii de maine, care nu va precupeti nici un efort pentru a implementa un sistem complex de senzori la nivelul tuturor punctelor critice din punct de vedere al prezentei substantelor nocive, astfel incat sa se poata interveni de indata ce valorile tind sa atinga un nivel ingrijorator.

Strategiile tehnologice dedicate vor prezenta o arie de acoperire la 360°, oferind solutii menite sa rezolve definitiv o problema cu care omenirea se confrunta de secole.

 

Modulatorul starii de spirit

O alta tehnologie futurista care ar putea parea azi desprinsa dintr-un scenariu SF, vizeaza crearea unor dispozitive in masura sa echilibreze psihicul individului gratie unui modulator al starii de spirit – gaselnita ce-si oglindeste imaginea in proptotipul din faimosul „Blade Runner”.

E firesc sa ne intrebam totusi, ce consecinte ar avea distribuirea pe scara larga a unei astfel de masinarii sofisticate, imaginandu-ne cum marii lideri politici ai lumii ar izbuti sa zambeasca dulce si suav, fericiti si impacati cu ei insisi, in momentul in care vor apasa pe butonul fatidic ce va declansa de pilda un nou razboi de proportii colosale ?!?

Pe de alta parte, daca am putea masura de pe acum starea de spirit a unor personaje precum Trump, Putin, Merkel, Erdogan sau chiar a Papei Francesco, oare de ce fel de surprize am avea parte?!?

Desigur, una e sa te trezesti dimineata bombanind si fara chef de mers la servici si sa te cuplezi la un modulator care-ti „injecteaza” doza justa de energie si bunadispozitie pentru a trece la treaba si alta e sa modulezi digital un paranoic, un letargic sau un individ cu tulburare bipolara…

 

Doi clasici pe portativul tehnologiilor futuriste: invizibilul si saltul in timp

Masinaria menita sa asigure invizibilitatea individului ar fi in prezent ideala pentru studiourile cinematografice hollywoodiene, asigurandu-le intimitatea celebritatilor ce doresc sa se plimbe linistite prin parc, fara sa faca fata isteriei fanilor lor.

Dar cum ar gestiona omul o astfel de inventie in conditiile in care ar putea fi oferita pe un platou aurit celor ce investesc in arme si tehnologii de razboi?

Un pluton de soldati invizibili ar fi o excelenta resursa pentru orice organizatie cu proiecte infliltrative, care socoteste ca „scopul scuza mijloacele”, beneficiind de avantajul a nu-si asuma responsabilitatea pentru consecinte.

Nici saltul in timp nu e tocmai de neglijat – o masinarie care poate asigura accesul arheologilor sau cercetatorilor intr-un moment istoric setat la nivelul unui traditional panou de control, ar putea oferi raspunsuri la intrebari din cele mai dificile, cu conditia sa nu se intervina in cursul evenimentelor la care asista.

Dar insasi istoria a demonstrat ca, in ciuda capacitatii sale de discernamant, omul nu s-a limitat nicicand sa asiste pasiv la  determinate situatii, chiar daca actiunile sale au atras consecinte pentru care s-a cait mai tarziu.

 

Tehnologia pre-crime si androizii din ograda

Nimic nu-i va impiedica pe specialisti sa creeze androizi dupa chipul si infatisarea omului, dotandu-i cu abilitati iesite din comun in ceea ce priveste reproducerea cu fidelitate a comportamentului uman, asadar va fi din ce in ce mai greu sa se distinga omul de robot.

In realitate insa, primii androizi vor fi cei de „uz casnic”, destinati sa-i serveasca omului micul dejun la pat si sa indeplineasca diferite alte „sarcini gospodaresti” cu grad de dificultate redus spre mediu.

Intr-o etapa succesiva insa, expertii sustin ca androizilor le va reveni un rol important in societate, urmand sa fie implicati in proiecte complexe, menite sa garanteze siguranta omului si a mediului in care acesta traieste.

Tehnologiile pre-crime nu vor intarzia sa transforme infatisarea lumii de maine, prevenind actiunile teroristice si in general initiativele agresive ale raufacatorilor la nivel global.

Un scenariu similar celui din „Minority Report” pare sa fie deja aplicat in faza experimentala la Whashington D.C. (SUA), gratie eforturilor sustinute de un grup de oameni de stiinta, sub conducerea lui Richard Berk – profesor in cadrul Universitatii din Pennsylvania.

Potrivit publicatiilor de specialitate, acest instrument avangardist permite semnalarea unor crime inainte ca acestea sa aibe loc, cu precizia unui veritabile profetii tehnologice, pe baza unui algoritm care ofera indicii chiar si in legatura cu modul in care un raufacator intentioneaza sa opereze, precum si in vizand obiectivul pe care planuieste sa-l atace.

Pe baza supozitiei ca cel ce a ucis candva, va putea ucide si in viitor, se poate analiza masura in care un individ poate fi catalogat drept potential pericol – este foarte important cum s-a comportat in prima parte a vietii sale: daca a comis de pilda un jaf armat la varsta adolescentei, acest lucru poate constitui un optim element de intuire, de prezicere a ceea ce va face pe viitor, dar daca a savarsit un delict similar la 30 de ani, informatia nu mai poate fi utilizata pentru o proiectie comportamentala justa”, sustine Berk.

Desi ideea de a categoriza gradul de risc comportamental al persoanelor in functie de variabilele introduse intr-o baza de date si procesate de un computer, oricat de sofisticat ar fi el, a starnit polemici serioase in randurile observatorilor, programul a fost adoptat rapid in Baltimore si Philadelphia si pus la treaba pentru a oferii predictii ce vizeaza subiectii eliberati conditionat din inchisori.

 

 

 

Bibliografie:

  1. Watson, Steve – „Pre-Crime Technology to be Used in Whashington D. C.”, 2010;
  2. Finarelli, Francesca – „Le tecnologie del futuro che potrebbero cambiare il mondo”, 2016;
  3. Carlo, Rossi – „Trasformazione digitale: 10 tecnologie che cambieranno il mondo entro 2030”, 2017;
  4. Lai, Manuel – „Post-smartphone: cosa succedera alla tecnologia del futuro?”, 2018.

 

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,547 times, 1 visits today)

1 thought on “10 tehnologii din viitor care vor schimba total lumea”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.