Tutunul – calea initiatilor spre cunoastere

        Inca din timpuri imemoriale s-a considerat ca tutunul ajuta trecerea in lumea spiritelor. El inlesnea comunicarea samanilor cu mortii, iar pe aburii sai initiatii treceau prin incercarile varstei. El este mijlocul pamantesc de a comunica cu zeii, de a cadea in transa si a afla tot ce se intampla dincolo. Considerat un mijloc magic, transcendent, dar si tamaduitor, tutunul a devenit banal in zielele noastre.

        Radacinile faptului ca azi peste 50% din populatia lumii, conform statisticilor, sunt consumatori inraiti de tutun o datoram stramosilor nostri din America Centrala, mai exact triburilor maya. Dovezi clare care atesta ca mayasii au fost consumatori de tutun sunt diferitele sculpturi dezgropate de catre arheologi, care ii infatiseaza pe mai marii preoti ai acestora fumand pipa.

 

Chiar si indienii din America de Nord aveau propriul mit, conform caruia in timpul unei mari foamete  Marele Spirit a trimis o fata cu trupul gol ce era menita sa salveze pamantul. Simpla atingere a pamantului cu mana stanga sa facut sa rodeasca cartoful, iar cu cea dreapta a incoltit vegetatia, porumbul si bineinteles tutunul. Legenda a dat nastere la doua interpretari: prima, tutunul a fost un dar pentru minte, iar cartoful si porumbul pentru stomac; si cea de-a doua, tutunul a fost blestemul zeilor ce arata ca darurile divine au pret.

 

La sfarsitul secolului al V-lea, marele descoperitor al Americii, Cristofor Columb aduce din drumetia sa pentru prima data in Europa, tutunul. In anii care au urmat, marinarii care l-au insotit pe cel ce a descoperit Lumea noua au inceput sa-si faca din a fuma tabac (numele dat de catre indigeni) un adevarat obicei. Putin amuzant este faptul ca unul dintre acestia, Diego Rodighez, vazut de catre sotia sa in “ritualul fumatului”, a fost reclamat autoritatilor sub acuzatia ca “înghite foc si scoate fum pe nas”, fiind condamnat intr-o Spanie abia scapata de Inchizitie, la zece ani de munca si astfel devenind prima victima a tutunului.

Intaia mentiune a fumatului la englezi face referire la primul guvernator al Angliei, Ralph Lane. Acesta i-a prezentat Reginei Elisabeth tutunul, din care mai tarziu aceasta a facut o adevarata sursa de venit. S-a comercializat mai intai in farmacii, fiind considerat o planta medicinala, insa mai tarziu datorita consumului ridicat, tutungeriile au devenit ceva obisnuit.

Francezul Jean Nicot a contribuit la introducerea tutunului in Franta ca planta medicinala.

Pe la 1600-1605 marinarii si negustorii l-au introdus in China, India si alte tari indepartate. In Europa centrala, tigaretele au fost aduse din Rusia, unde s-au introdus din Siria si Persia de catre marinarii spanioli. Din Crimeea tigaretele de format rotund si cu carton (papiroose) s-au transmis la turci.

Cuvantul “tutun”provine de la insula Tobago din arhipelagul Antilelor, acolo unde aceasta planta era cultivata. Indienii numeau aceasta planta “petum“.
Aztecii si incasii foloseau tutunul cu precadere in timpul ceremoniilor religioase. Le potolea foamea si ii ajuta sa reziste mai bine la oboseala.
In limba spaniola, cuvantul “Cigare” inseamna “ciocul berzei” si deriva din “cigarar” = a inveli, a infasura in hartie

Inca din acea perioada oamenii au inceput sa realizeze faptul ca noua descoperire este nociva pentru organism. Desi se dadea o lupta apriga impotriva intrarii acestuia in diferite tari, tutunul castiga cu nonsalanta in ciuda faptului ca era considerat bolnavicios si imoral.

 

Fiind folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratamentul durerilor de cap, al astmului, al gutei, al durerilor de urechi, al travaliului ba chiar si a cancerului, cercetarile din zilele noastre atesta ca fumatul in mod excesiv poate produce majoritatea bolilor pe care in ipoteza, le trata in trecut.

Avand in vedere problemele si stresul la care suntem supusi in timpurile actuale, tutunul este o alternativa usor de procurat, fara efecte vizibile imediat, nu foarte scumpa, prin care ne putem stapanii nervii, datorita faptului ca acesta patrunde foarte repede in sange, unde nicotina are efect imediat asupra starilor nervoase, a stresului si a plictiselii, nerealizand ca defapt este o cale lenta si nedureroasa care duce la boli grave, ce mai apoi produc moartea.

Specialistii ne proun o gama intrega de produse, care in teorie ne-ar putea ajuta sa ne lasam de fumat. Insa cine garanteaza pentru ele? Spre exemplu, tigare electronica. Desi se preconiza a fi o inventie revolutionara, expertii in medicina publica, inclusiv Organizatia Mondiala a Sanatatii au analizat substantele folosita intr-o tigare electronica si au ajuns la concluzia ca si-a pierdut valoarea protectiva, astfel incat acum contine numeroase substante cancerigene, lucru care nu o face mai grozava decat o tigare obijnuita. In urma acestui sondaj, americanii sunt pe punctul de a interzice consumul sau.

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 444 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.