Top 10 obiective de vizitat in pandemie in judetul Arad

Strabatut de doua importante cursuri de apa – Muresul si Crisul Alb, judetul Arad detine un numar impresionant de atractii turistice presarate pe intreg teritoriul sau, de la statiuni la rezervatii si monumente ale naturii si pana la vestigii istorice remarcabile.

La acestea se adauga pesteri fascinante, edificii religioase de o varietate etnica surprinzatoare si nu in ultimul rand cladiri ce gazduiesc colectii muzeistice, de arta si repere etnografice cu o valoare inestimabila din punct de vedere al originalitatii si unicitatii lor.

Aradul este un judet care beneficiaza de un relief variat – campie, dealuri si munti – astfel incat pe cuprinsul sau turistul ocazional descopera peisaje de o frumusete rapitoare, specifica fiecareia din aceste trei mari categorii, de la verdele odihnitor al sesului la colinele rotunjite ale Dealurilor Vestice si de la versantele impadurite ale Muntilor Apuseni la vaile si luncile in sanul carora se afla una din cele mai incantatoare zone de pe meleagurile nostre: Tara Zarandului – lacas incarcat de traditii arhaice romanesti.

La frumusetile orasului-resedinta de judet care abunda in cladiri istorice cu arhitecturi deosebite, muzee, biserici, poduri, piete, turnuri, fantani arteziene si zone de agrement ce-si asteapta oaspetii cu portile larg deschise, se adauga asadar multe alte obiective interesante, in masura sa daruiasca tuturor celor ce le descopera, amintiri de neuitat:

 

  1. Gradina Botanica Universitara „Pavel Covaci” din Macea

Se intinde pe o suprafata de aproximativ 21 de hectare si cuprinde mai multe sectoare deosebit de interesante, incluzand un triplu reper muzeistic – Botanic, Etnografic si Cinegetic, alaturi de o bogata varietate de colectii vegetale, extrem de atragatoare.

Alpinariul, aleea principala cu bord de cimisir, plantele ornamentale, rosariul sau poiana Eminescu sunt numai cateva din acestea, in timp ce colectia deondrologica este una din cele mai valoroase din tara, gazduind raritati din lumea intreaga si taxoni autohtoni, deopotriva.

Gradina botanica este presarata si cu piese de arta monumentala, busturi ale unor poeti romani de seama, ce strajuiesc asa-numita „Alee a Poetilor”, dar si alte lucrari deosebite, multe din acestea dobandite fiind in urma unei prime editii de sculptura in piatra organizata la Macea, in 1988.

 

  1. Rezervatia naturala Codru-Moma

Acopera o vasta arie protejata, atat pe teritoriul judetului Arad cat si pe cea a judetului Bihor, totalizand peste 24.000 hectare.

Zona impadurita gazduieste goruni, fagi, stejari, carpeni si frasini, iar la nivelul poienelor inverzite se regasesc numeroase specii floristice deosebite, printre care se numara celebra sanziana, fagurelul de munte, toporasi de o gingasie nemasurata, paiusul si ventrilica.

Fauna este bine reprezentata la randul sau, gazduind ursul brun, lupii cenusii si una din speciile cele mai admirate de rasi europeni (Lynx lynx).

Rezervatia naturala Codru-Moma constituie insa si un areal de exceptie, in care se poate observa prezenta unei specii rare de amfibieni, cunoscute sub denumirea de „ivoras-cu-burta-galbena”.

 

  1. Pestera Cristalelor si Fantana de la Groapa Ursilor

In vecinatatea localitatii Moneasa, pe platoul Vascaului, se afla Pestera Cristalelor, faimoasa pentru specificul rocilor de calcar negru care se regasesc la interiorul sau, ce au generat o multime de legende impestritate cu personaje care-si schimbau infatisarea, transformandu-se in ursi gigantici cand se aflau la stramtoare – o combinatie intre magic si realitati ancestrale, cand la nivelul pesterii traiau cu adevarat exemplare de ursi de caverna, ale caror fosile au fost descoperite de speologi in epoca moderna.

In categoria monumentelor naturii de pe teritoriul judetului Arad se insrie si Fantana de la Groapa Ursilor – un reper cu un nume destul de intrigant si cu atat mai curios cu cat nu detine absolut nici o informatie suplimentara postata in universul Web – un motiv in plus pentru a constitui o atractie fascinanta pentru cei ce strabat cararile aradene in cautare de curiozitati turistice si nu numai.

 

  1. Ruinele cetatii Soimos

Pe culmea dealului Cioaca Tautului se regasesc ruinele cetatii Soimos, construita dupa cele dintai invazii tataresti in aceasta parte a tarii, atestata documentar fiind inca din anul 1278.

Cetatea prezenta turnuri cu sectiuni cvasi-triunghiulare la interior si santuri de aparare cu adancimi impresionante, punte larga, suspendata si fortificatii remarcabile.

In jurul anului 1450 cetatea a fost stapanita chiar de catre voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara (1407-1456), care a hotarat sa o daruiasca unuia din oamenii sai de incredere, capitanului ceh Jan Giskra, iar in perioada 1599-1600 i-a servit drept loc de refugiu si supraveghere a imprejurimilor lui Mihai Viteazul, intrucat de pe zidurile acesteia se puteau observa cu atentie atat defileul Muresului cat si campia Aradului.

 

  1. Statiunea Moneasa

Scaldata de apele raului Moneasa, statiunea cu acelasi nume se regaseste chiar la poalele muntilor Codru-Moma, la o altitudine de aproximativ 280 de metri.

Moneasa detine un loc privilegiat in randurile celor mai vechi asezari de pe teritoriul tarii noastre intrucat desi atestarile documentare in acest context dateaza abia din 1597, complexul pesterilor aflate pe teritoriul administrativ al localitatii a dezvaluit specialistilor in materie urme ale locuirii paleolitice si neolitice.

Moneasa se mandreste cu o partie de schi de circa 250 de metri, un strand incapator, bazine cu ape termale si minerale, cascade, o rezervatie de nuferi, pesteri, galerii de sculpturi in piatra si nu in ultimul rand, de spiritul intreprinzator in materie de organizare a evenimentelor culturale – festivaluri de folclor si arta traditionala.

 

  1. Statiunea Baile Lipova

La numai 30 de kilometri de Arad, in imediata vecinatate a unei splendide podgorii locale, Baile Lipova isi asteapta cu bratele larg deschise, vizitatorii incantati sa-i descopere apele carbogazoase renumite inca din secolul al XVIII-lea.

Statiunea activeaza din punct de vedere al formulelor de tratament cu vane si bai calde inca din anul 1892, detinand sectoare de cazare, bazine de inot si o zona de agrement completa, in masura sa satisfaca pretentiile celor mai exigenti turisti.

In plus, pasionatii de pescuit se pot bucura sa regaseasca la Baile Lipova si o balta generoasa, in masura sa le asigure peste proaspat pentru pranz sau cina – crapi, somni sau carasi – in functie de iscusinta si de trebuinta.

 

  1. Castelul regal de la Savarsin

A fost ridicat in perioada 1650-1680, in timpul dominatiei nobilimii maghiare in Transilvania, incununat fiind de legenda si istorie, deopotriva.

Hrisoavele dezvaluie faptul ca aceasta constructie a fost calcata de haiducii lui Petre Baciu, care l-au rapit pe Andras Forray – tatal, spre a-l sili pe imparatul Iosif al II-lea sa le satisfaca o serie intreaga de revendicari.

Ulterior, tot aici si-au facut simtita prezenta si cetele de iobagi conduse de Horea, Closca si Crisan, in impresionanta loc actiune de revolta impotriva conditiilor aspre de viata care le arau impuse de catre nobilii feudali.

In prezent, domeniul se prezinta deosebit de bine conservat, ingrijit si cu un parc deondrologic ce acopera o suprafata de peste 6 hectare, cuprinzand specii rare de copaci, arbusti si plante florifere deosebite pentru care se spune ca insusi vicecontele Andras Forray ar fi manifestat o facsinatie aparte, iubitor fiind de natura si arte frumoase, deopotriva.

 

  1. Castelul Dietrich-Sukowsky din Pancota

Unul din cele mai reprezentative edificii realizate in stil baroc pe intreg teritoriul judetului Arad este castelul Dietrich-Sukowsky de la Pancota.

Ctitorit in 1840 de catre baronul Dietrich – un personaj care nutrea profunda admiratie pentru lumea artelor – castelul a gazduit in repetate randuri persoanlitati de seama din acest univers, precum Franz Listz saub Jokai Mor.

Castelul prezinta decoratiuni remarcabile si incaperi vaste, cu usi si ferestre din fier forjat ornamental, care le confera un plus de impozanta si sobrietate, care amintesc de vremurile cand aici isi dadeau mana artele cu universul filozofic, intr-o deplina armonie.

 

  1. Castelul Purgly din Sofronea

In localitatea Sofronea, situata intre Arad si Varias, se regaseste un interesant monument istoric aradea, pentru care merita din plin organizarea unei excursii dedicate: Castelul Purgly.

Datand din anul 1789, cladirea poarta amprenta pronuntata a spiritului gospodaresc al baronului Janos Purgly (1839-1911), dar nu se stie cu exactitate cine a ideat executarea constructiei spre sfarsitul secolului al XVIII-lea.

In prezent castelul, anexele acestuia si parcul acopera circa trei hectare de teren, apartinand Fundatiei Umanitare „Humanitas Gura Popii” si incluzand si un sector destinat bailor termale, precum si o sala de conferinte pentru cei interesati sa organizeze aici sesiuni de lucru.

 

  1. Castelul Mocioni-Teleki din Capalnas

Este unul din monumentele istorice aradene cele mai bine conservate, cladirea fiind realizata in 1867 dupa planurile arhitecturale semnate de planificatorul urban si arhitectul vienez Otto Wagner (1841-1918).

Edificiul a fost complet restaurat in 1964, astfel incat in prezent se prezinta semet si impunator, cu fatada sa luminoasa, decorata cu dantelarii, coloane si capiteluri corintice.

Castelul este inconjurat de un splendid parc verde ce a incurajat autoritatile locale sa-l transforme in sanatoriu TBC pentru copii si mai apoi in spital de psihiatrie, dar odinioara domeniul a gazduit personalitati de seama ale culturii si diplomatiei europene, regi, regine si elegantele lor suite, inspirand artisti, scriitori si poeti in realizarea de picturi, piese muzicale, versuri sau proza.

Volumetria sculpturala a parcului, data de masa vegetatiei acestuia, devine astfel o emblema vizuala si simbolica in teritoriu, constituind un reper in zona si o marturie a rafinamentului nobiliar”, descria arhitectul Anca Majaru proprietatea, subliniind faptul ca „cel mai important element, ce adauga un plus de valoare artistica monumentului este decoratia, aproape scenografica”.

La randul sau, Sir Patrick Michael Leigh Fermour (1915-2011) a dedicat acestui splendid domeniu un volum intitulat „Between tha Woods and the Water” (1986), descriind in detaliu atmosfera electrizanta de la palat si exprimandu-si admiratia pentru cartile rare din biblioteca acestuia si pentru vasta colectie de fluturi a pasionatului entomolog, contele Teleki.

 

Bibliografie:

  1. Voledi, I. – „Arad, mic indreptar turistic”, 1966;
  2. Velcea, Valeria, Velcea, Ion & Mindrut, Octavian – „Judetul Arad”, 1979;
  3. Rusu, Adrian Andrei – „Cetati medievale din judetul Arad”, 1999;
  4. Ghinea, Dan – „Enciclopedia geografica a Romaniei”, 2000;
  5. Cosma, Calin – „Vestul si nord-vestul Romaniei in secolele VIII-X d.H.”, 2002;
  6. Opris, Ioan – „Muzee si colectii din Romania: mica enciclopedie”, 2002.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 253 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.