Superstitii de Sfanta Maria

Superstitii de Sfanta Maria

Sarbatoarea de Sfanta Maria Mare sau Santamaria, cunoscuta si ca Uspenia si Ziua Marinei reprezinta sarbatoarea Adormirii Maicii 

 

Domnului la crestini, atat ortodocsi cat si catolici.

Cu aceasta ocazie exista foarte multe traditii su superstitii.

Astfel, exista o anumita planta cunoscuta popular drept “palma Maicii Domnului”, iar fetele care se spala cu apa de busuioc in aceasta perioada sunt ajutate de Fecioara sa-si gaseasca alesul. Superstitiile se refera in general culesul plantelor de leac de catre fecioare si la un presupus maritis daca respectivele fete tinere culeg anumite plante din inima padurii. Aceasta sarbatoare facea practic trecerea in vechime intre vara si toamna. Astfel, barbatii schimba palaria pe caciula, se potrivesc randuielile culesului de struguri, incep targurile si iarmaroacele de toamna. Totodata, exista semne prevestitoare pentru sosirea toamnei – daca trandafirii infloresc in aceasta perioada e clar ca va urma o toamna lunga.

Tot in aceasta perioada fetele isi cos costume albe in zonele rurale pregatindu-se pentru pelerinaj.

Sarbatoarea mai este tinuta cu mare fast si festivale religioase si la greci. Ziua se cheama Panaghia si este cel mai mare eveniment religios din intreaga Grecie dupa Pasti si Craciun. Pentru greci Sfanta Maria este Fecioara protectoare a tuturor oamenilor si o cinstesc mai presus de orice sfant. Ea este invocata sa infaptuiasca miracole in aceasta zi sacra. Fiecare orasel sau sat are o biserica cu hramul acesteia. Mii de pelerini se inghesuie in fiecare an pe insula Tinos din Ciclade pentru a o slavi si preamari. Se crede ca Fecioara are puteri supranaturale. Astfel, in Rodos se zice ca a tranformat doua vase de pirati sangerosi in piatra devenind astfel insulite.

Biserica din insula a fost construita in 1822 dupa ce unei calugarite i-a aparut Fecioara Maria in vis spunandu-i ca aici vor gasi o icoana. In fiecare colt al Greciei exista cate o poveste sau relatare despre faptele miraculoase ale Fecioarei si despre puterile ei. La 15 august, in fiecare regiune greceasca se tine un festival in cinstea ei cu specific local. Trecutul razboinic al Greciei se vede in jocurile de lupte si intrecerile de cai care au loc in aceasta perioada in nord.

 

(Visited 29 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *