Publicata intre 2006 si 2008, seria Mistborn de Brandon Sanderson cuprinde 3 carti The Final Empire, The Well of Ascension, si The Hero of Ages.

Seria Mistborn de Brandon Sanderson

Intriga si actiunea in Seria Mistborn de Brandon Sanderson

Dupa ce am citit “monstruosul” Stormlight Archive am zis ca ar fi bine sa merg in acelasi ritm. Mistborn insa iti poate da planurile peste cap. Daca in Stormlight ArchiveThe Way of Kings si Words of Radiance, universul este unul ciudat, atipic, combinand o lume plina de monstri ciudati cu un sistem magic de prima clasa, imaginati-va o planeta unde iti cade cenusa in cap la tot pasul. Peisajul este de-a dreptul SF. Si faptul ca il regasim intr-un epic fantasy de amploare e cu atat mai nelalocul lui. Acolo unde te-ai astepta sa vezi nave spatiale de lupta, droizi, AI si altele asemenea, te gasesti intampinat de magie.

“Zece metale pentru Mistings si Mistborn si unul care sa le stapaneasca pe toate” – cam asta ar fi laitmotivul piesei in Seria Mistborn de Brandon Sanderson, daca ar fi sa parafrazam Inelul lui Frodo. O putere imensa, necunoscuta, numita Well of Ascension ajuta omenirea sa infranga dusmanul, “Deepness”.

Kandra, Mistwraiths, Skaa si alte forme inteligente de viata populeaza un univers la marginea colapsului. Un sistem magic alchimic in esenta – producand trei ramuri –  Allomancy, Feruchemy, si Hemalurgy denota conferirea unor puteri supranaturale oamenilor prin ingerarea diferitelor metale. Cum ar fi daca ai putea schimba, anula sau chiar accentua sentimentele sau emotiile cuiva? Imagineaza-ti ca ai putea deveni intr-o clipa extrem de puternic sau chiar indestructibil. Norocul, viteza, memoria, energia, caldura – toate pot fi controlate in voie de acesti eroi, iar magia poate fi mostenita.

Pe urmele eroilor din poveste, unii foarte ciudati as putea adauga, se arunca ca un copoi Ministerul de Otel, o forma a unei inchizitii religioase plasata undeva intre operele lui Frank Herbert si “altceva” nespus de original. Seria Mistborn de Brandon Sanderson este captivanta, ne prezinta un sistem magic unic si iesit din comun, si, mai ales, abunda de personaje asa cum Sanderson ne-a obisnuit pana acum.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 597 times, 1 visits today)