Religiile populare

Termenul popular se refera la o categorie larga de religii traditionale care include samanismul si elemente de animism si cultul stramosilor, in cazul in care traditionalul inseamna “indigen, ceea ce este aborigen sau fundamental, transmis din generatie in generatie …”.  Acestea sunt religii care sunt strans asociate cu un anumit grup de oameni, etnie sau trib, iar de cele mai multe ori nu au crezuri formale sau texte sacre.  Unele credinte sunt sincretice, combinand credinte si practici religioase diverse.

Aceste religii sunt cele ale pamantului, cele mai apropiate naturii si cele care o respecta cel mai mult. Cercetatorii le mai spun si religii ecologice datorita relatiei foarte apropiate cu Natura. Ei considera ca fiecare lucru din natura este insufletit si il trateaza cu respect si admiratie. Din Asia pana in America, aceste popoare traiesc in aer liber, isi cauta zeii printre picaturile ploii si razele lunii, iar atunci cand sunt bolnavi apeleaza la samanii tribului.

Statuia Omului Batran de pe Muntele Qingyuan din China sau “Stanca Nemuritorilor” se presupune ca il intruchipeza pe Laozi, fondatorul taoismului

Religii traditionale africane, de exemplu: Khoisan, Akan, Nupe si Badimo .

Religia populara chineza, de exemplu: confucianismul si taoismul cu unele resturi de Budism Mahayana. Noile miscari religioase sunt Falun Gong si I-Kuan Tao.

Alte religii populare din regiunea Asia-Pacific, de exemplu: Cheondoism, samanism coreean, Shinbutsu-Shugo si Modekngei .

Mitologia australienilor aborigeni.

Religiile populare ale Americii, de exemplu: religia indienilor native-americani, Santeria, Vodou, Candomble si Umbanda .

Religiile populare sunt adesea omise ca o categorie in sondaje, chiar si in tarile in care acestea sunt larg practicate, de exemplu, in China. Nu s-au bucurat deloc de o atentie deosebita pana in prezent. De obicei in aceste cazuri exista doua variante – fie lumea moderna uita de ele incercand sa le ignore, numindu-le superstitioase sau perimate, fie in unele tari tinerii sau cei intorsi acasa din exil initiaza o revitalizare a trecutului, o renastere a cultelor si traditiilor satesti.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 882 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.