pirati

Piratii din epoca de aur si pirateria

Atunci cand nu pradau oceanele, piratii isi aruncau ancora in porturile sigure din jurul Caraibilor, Golfului Mexicului sau coastelor Africii. Cele mai multe porturi erau locuri ascunse sau insule-ascunzatori, dar unele au evoluat in orasele bazate pe piraterie. Unele din aceste raiuri ale piratilor au devenit faimoase.

Pirateria, Casa Piratilor si lucruri pe care nu le stiati despre pirati

Pirateria a fost o moda si o meserie. Extrem de banoasa dupa legendele locale. Iar insulele-fortarete au devenit un basm romantic. Vom intalni colonii utopice, raiuri ale nelegiuitilot, case ale piratilor si lucruri pe care nu le stiati despre pirati si ascunzatorile lor.

Port Royal – cel mai nenorocit oras de pe pamant

In timpul perioader de aur, epoca de aur a pirateriei, Port Royal din Jamaica era cel mai popular port pentru hoti. Spre sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul celui de-al XVIII-lea, portul era plin de pirati, prostituate si hoti.

piratiiTotul a inceput in secolul al XVI-lea cand guvernatorul Jamaicai le-a dat mana libera piratilor in schimbul protectiei contra Spaniei. Curand a ajuns un rai pentru piratii francezi si englezi – corsari cumparati de Coroana pentru a distruge flotele Armadei din Caraibe si Atlantic.

Unul dintre cei mai faimosi pirati, Sir Henry Morgan, folosea Port Royal ca baza de operatiuni. De aici ajungea la Portobello, Cartagena si Panama City. Bazandu-se pe economia sustinuta de pirati, orasul a prosperat. In 1660 strazile erau pline de taverne, bordeluri, carciumi si tot soiul de alte localuri de jocuri de noroc. Cel mai nenorocit oras de pe pamant, cu mult inaintea Las Vegasului a fost un loc al nelegiuitilor.

“Gallows Point” devenise un loc faimos in 1700 pentru intalnirile piratilor. Printre ei, nemilosul Charles Vane si excentricul “Calico” Jack Rackham care vor si muri aici. Folclorul lor este nemaipomenit – Davy Jones.

Insula Sf. Maria – raiul piratilor

Cei mai de succes pirati si lupi de mare ajungeau in Oceanul Indian. In anii 1700 piratii incepusera sa foloseasca insula Madagascar ca baza de operatiuni. Legenda spune ca unii infiintasera o colonie utopica numita Libertalia, cu guvern democratic si femei indigene la discretie. Probabil doar un mit, dar Insula Sf. Maria era adevarata fortareata.

pirateriaIn 1690, Sf. Maria avea 1500 de locuitori si era casa pentru pirati precum Captain Kidd, Thomas Tew si Henry Every. Ei atacau corabii cu marfuri exotice spre India. Unele atacuri au fost cele mai banoase din istorie. In 1695, Henry Every a atacat cu 6 corabii o corabie-tezaur a mogulului Indiei. A castigat aproape 200 milioane de dolari.

Tortuga – fortareata Fratilor Coastei

Aventurieri, hoti si sclavi evadati din Haiti au pus bazele Tortugai in 1630. Aici au construit o fortareata. Jean le Vasseur, un fost inginer militar devenit pirat i-a ajutat. Tortuga a inspirat multe filme, desene si carti ca Piratii din Caraibe si serialul Black Sails, Jake si Piratii din Tara de Nicaieri. Este cunoscuta ca Ile de la Tortue.

piratii si pirateriaTortuga va atrage fauna cea mai de soi din Anglia, Olanda si Portugalia. Multi la numar, s-au organizat in “Fratii ale Coastei” si si-au scris propriul cod. Tot impotriva Spaniei si-au indreptat atentia, iar coroana a atacat in mod repetat insula. Din pacate, au disparut in secolul al XVIII-lea.

Clew Bay – ascuzatoarea femeii-pirat din Irlanda

Golful irlandez Clew nu ar parea un loc potrivit corsarilor, dar in anii 1600 era fortareata uneia dintre cele mai formidabile femei-corsar. Cand Irlanda era plina de capeternii, Grace O’Malley, femeia-pirat, s-a pus pe jaf si crima. Cunoscuta ca si  Granuaile, ea a comandat sute de oameni si 20 de corabii din fortareata sa – castelul Rockfleet.

Asediata, O’Malley si-a invins atacatorii. In 1577 a fost capturata si a petrecut cateva luni in inchisoare. In 1580 era iar pe mare. A devenit o legenda populara, cu o reputatie de neinvins. Fiul i-a fost capturat, iar corabiile luate de Coroana britanica. in 1593, O’Malley se intalneste cu regina Angliei Elizabeth I pentru a-si redobandi flota. Si ghici ce? Se intoarce acasa cu fiul sau si toate corabiile.

New Providence – cel mai rau loc din lume

Inainte de a deveni destinatie de vacanta, insula din Bahamas era un cuib de criminali si jefuitori. Pe mijlocul rutei comeriale intre Europa si Indiile de Vest, oferea adapost piratilor. Pana in 1710 a devenit locul popular pentru toti durii din Caraibe. Pirati ca Blackbeard (pe numele sau Edward Teach – cunoscutul pirat Barba Neagra), Stede Bonnet si Charles Vane bantuiau tavernele si barurile.

Tortuga, Blacbbeard, Francis DrakeAu devenit atat de rai incat guvernul britanic se temea. In 1718, Coroana trimite 3 vase de razboi si un pirat devenit politician, Wooden Rogers sa faca curatenie. Rogers le-a oferit amnistie piratilor care se predau.

Unii pirati, ca Benjamin Hornigold, au inceput sa-si vaneze fostii colaboratori. In 1718, Rogers a executat o banda de pirati doar ca sa-si arate bunele intentii. De atunci, se va transforma intr-o zona anti-pirati in Caraibe.

Barataria Bay si piratii din Louisiana

Insulele mlastinoase din acest golful Barataria din Louisiana au servit ca sanctuar pentru faimosi pirati transformati in patrioti ca Jean Laffite. In 1900, Laffite si fratele sau, Pierre, au condus un sindicat al hotilor. Acesta teroriza vasele din golful Mexic. Lucrand pentru Cartagina, piratii pradau vasele spaniole de aur si sclavi. Apoi duceau tot in New Orleans. Pana in 1810, colonia lor ilegala ajunsese o adevarata piata neagra pana in America de Nord.

Intre 500 si 1000 de pirati se invarteau prin port, iar in ape o duzina de corabii.

In 1814, Laffite a lasat pirateria pentru a lupta in razboiul din 1812. Si-a oferit seviciul Statelor Unite in schimbul iertarii. Au servit cu onoare in Batalia de la New Orleans. Dar Laffite, pirat pe cinste, nu a putut sta mult deoparte. Impreuna cu fratii sau a infiintat un alt rai pentru pirati in Insula Galveston.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 2,134 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.