Mituri despre aselenizare, primii oameni in spatiu si calatorii spatiale

Mituri despre aselenizare, primii oameni in spatiu si calatorii spatiale

Poate ne vine greu sa credem, dar in acest secol, un secol prin definitie al stiintei, curiozitatii si intelectului, oamenii inca nu cred ca am fost capabili sa zburam pe Luna. Exista inca oameni care nu cred in aselenizarea pe Luna. Zeci de teorii ale conspiratiei, de la extraterestrii rauvoitori in cardasie cu guvernul american, societati secrete precum francmasonii, templierii si altii. Foarte multe motive si teorii care tin departe oamenii de informare si fapte stiintifice.

Multe dintre aceste “legende urbane” sau mituri despre zborul spre Luna sau zborul in spatiu au aparut in perioada razboiului rece. In timpul cursei spatiale intre americani si sovietici au aparut multe zvonuri. Unele erau legate de masina de propaganda sovietica, altele de agentiile secrete guvernamentale. Fara indoiala ca multe dintre acestea au supravietuit si astazi. Diversi colonei in armata, membri ai fortelor speciale, “specialisti” in zboruri spatiale arunca prin carti, si mai nou pe internet, tot felul de ipoteze ciudate si extravagante.

Ne-am hotarat sa investigam faptele, sa va prezentam miturile si sa incercam sa discernem evenimentele, cercetarile stiintifice rigurioase realizate si miturile care circula astazi.

Mituri despre aselenizarea pe Luna si zborul in spatiu

Primele mituri demontate snnt legate de aselenizarea pe Luna. Aici, conspirationistii vorbesc despre trucarea aselenizarii si a fotografiilor intr-un studio.

Mai mult decat atat, miturile si legendele urbane din acea perioada, care, culmea, s-au transmis pana astazi, insista ca fotografiile sunt trucate. Una dintre ele vorbeste despre umbrele din fotografie. Insa studiile recente si dovezile aduse de NASA ne-au aratat clar ca pe Luna, datorita topografiei, lucrurile arata altfel.

Cea mai celebra farsa dintre toate cele legate de aterizarile pe Luna este cea legata de steagul american care “flutura” pentru ca este umflat de “vantul” de pe Luna. Cu alte cuvinte, cei de la NASA erau atat de prosti incat ar fi gresit tocmai aici. Pana si cei de la MythBusters au demonstrat ca daca inchizi un astfel de steag intr-o camera cu vacuum (precum cea de la Centrul Spatial Marshall din SUA), steagul va arata exact ca cel din fotografie.

Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire. Un alt mit verosimil. Lumea inca nu crede ca putem pasi pe Luna. Si tocmai din cauza amprentei unui bocanc. Teoretic, o urma nu poate aparea decat in conditii de umezeala. Dar ati incercat vreodata cu praf lunar?

Cititi mai multe despre:

Spatiul, ultima frontiera

Cele mai ciudate stele, planete si galaxii

Unde ajunge gunoiul spatial?

Mai mult decat atat, filmul nu putea fi trucat in conditiile de gravitatie pamantesti.

Deasemenea, echipajele NASA au lasat in urma reflectoare care sa poata fi folosite de oamenii de stiinta pentru a indrepta lasere pe Luna. Si ghiciti ce? Laserele de pe Pmant se pot reflecta pe reflectoarele de pe Luna.

Mituri despre Luna inainte de Apollo 11

Oamenii au inventat numeroase mituri despre luna de-a lungul mileniilor. Dar misiunea Apollo 11 din 1969 a intrat in istorie. Oamenii au pasit pe luna si nu au gasit extraterestri. Poate data viitoare. Sau poate pe Marte.

Apollo 11 a distrus cateva mituri.

Luna este facuta din branza verde: idee provenita din fabule, intrata in cultura populara. Apollo 11 a adus peste 380 kg de bolovani de pe Luna.

Exista iepurasi pe luna: multe culturi au acest mit legat de iepuri gigantici. Din Asia in America de Sud, folclorul ne arata diverse imagini de iepurasi pe suprafata lunii. O legenda chineza vorbeste chiar despre o tanara frumoasa numita Chango-o care traia pe luna de 4000 de ani cu un iepure urias. Se pare ca fusese alungata pe Luna pentru ca furase pilula nemuririi de la sotul ei.

Luna are o parte intunecata: se credea ca 40% din suprafata Lunii, datorita rotatiei, nu se arata niciodata. Asadar, ce este pe partea intunecata a Lunii? Misiunea Apollo 8 ne-a aratat ca nu avem de ce sa ne temem. Inca nu apare pe partea intunecata nicio nava sau baza extraterestra.

Distanta de la Pamant la Luna este fixa: ei bine, nu este deloc asa. Reflectoarele lasate pe Luna de misiunile NASA le permit oamenilor de stiinta sa masoare cu acuratete distanta. Asadar, Luna se indeparteaza de Pamant, intr-o spirala, cu exact 3.8 cm pe an.

Luna este o sfera perfecta: desi luna plina pare un cerc perfect pe cerul noptii, ea este asimetrica. Va dezamagim din nou, dar si acesta este un mit facut bucati.

Exista viata pe Luna: desi ideea era interesanta, dovezile arata ca nu exista urme de viata in trecutul acestui satelit. Carbonul existent aici este adus de vantul solar, iar mineralele nu exista, din cauza lipsei apei. Nu exista atmosfera, radiatiile sunt imense, temperaturile sunt intre -160 si +120 grade Celsius in decursul unei luni.

Luna este o nava spatiala goala pe dinauntru: o idee SF inspirata de romanul lui H.G. Wells din 1901: “Primul Om pe Luna”. Povestitorul vorbea despre Luna ca si casa a unei specii extraterestre. Multe povesti SF au urmat aceeasi turnura.

Cum putem dovedi ca am fost pe Luna?

Cum putem sti cu adevarat ca aselenizarea si zborul pe Luna si alte planete este real? In spatiul online exista atat de multe teorii incat este greu sa alegi intre ele. Insa am facut un top cu cele mai interesante.

 

Buzz Aldrin, Apollo 11. Credit: NASA

Pe 20 iulie 1969, omenirea pasea pe Luna. Asa incepea secolul explorarii. Timp de doua ore jumatate, Neil Armstrong si Buzz Aldrin au tinut cu gura cascata o planeta intreaga. Aceasta e istoria. Atunci de ce n-o credem?

Centura Van Allen ar fi trebuit sa-i “prajeasca” pe astronauti cu radiatii

Wouldn’t the Van Allen belts have fried the astronauts?

Credit: NASA

Una dintre cele mai populare teorii vorbeste despre centura Van Allen. Exista doua centuri uriase de radiatii ce inconjoara Pamantul. Sunt necesare pentru a ne apara de radiatii, dar se credea si ca este imposibil sa fie depasite. Savantii au inteles asta din misiunile Explorer, Pioneer si Luna din anii 1950.

Desi existenta acestor radiatii nu poate fi contestata, astronautii au stat prea putin in aceasta centura.

De ce nu putem vedea stele in fotografiile NASA facute pe Luna?

Why can’t we see stars in the Moon landing pictures?

Buzz Aldrin. Credit: NASA

Deasemenea, foarte simplu de explicat. La fel ca si umbrele. Incercati sa faceti o fotografie pe cerul noptii. Veti vedea ca acele puncte luminoase indepartate nu vor fi surprinse de obiectiv. In plus, vorbim de o alta lumina si pozitionare atunci cand poza este facuta pe Luna.

 

What about those funny shadows?

Credit: NASA
Iata mai jos si “platourile de filmare”. Aceste poze sunt facute cu satelitul Selene.

Apollo 15 site past and present

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 579 times, 1 visits today)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ce sunt satelitii Starlink? | Mythologica.ro - […] Satelitii sunt obiecte create de om, nu de extraterestrii asa cum presupun unii adepti ai teoriilor conspiratiei. Pentru ca…
  2. Ce sunt satelitii Starlink, coronavirusul si internetul pe Marte? | Mythologica.ro - […] Satelitii sunt obiecte create de om, nu de extraterestrii asa cum presupun unii adepti ai teoriilor conspiratiei. Pentru ca…

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Articole populare