Mitul lui Prometeu

Mitul lui Prometeu – eroul eliberator

Mitul lui Prometeu se situeaza in istoria unei creatii in evolutie: el marcheaza nasterea constiintei, aparitia omului. Prometeu e cel care a furat de la Zeus, simbolul spiritului, samanta focului, al simbol al lui Zeus si al spiritului, luandu-l fie din roata soarelui, fie din vatra lui Hefaistos. A furat focul pentru a-l aduce pe pamant spre a-l darui muritorilor. Zeus l-a pedepsit legandu-l de o stanca si trimitandu-i un vultur care-i manca zilnic ficatul. Simbol al framantarilor pricinuite de sentimentul vinovatiei refulate si neispasite.

Prometeu este unul dintre Titanii care au trecut de partea lui Zeus in razboiul impotriva lui Kronos descris in Titanomahia. Fiul titanului Iapet si a nimfei Clymene, una din fiicele lui Oceanus, Prometeu il mai insala si inainte pe Zeus in inselaciunea de la Mekone unde Zeus alege pentru sacrificiu partile necomestibile.

Mitul lui Prometeu

Prometeu apare descris la Hesiod, Homer, Pindar, Pitagora. Dar si mai tarziu la Eschil, Sofocle si Euripide in epoca clasica. In timpul Renasterii, Prometeu devine un simbol-arhetip al artistilor, sculptorilor, poetilor, muzicienilor, scriitorilor, inventatorilor. Influenta lui de mai tarziu in toate artele este arhicunoscuta.

 

Creatorul umanitatii si eliberator

Angelo Casanova, profesor de literatura greaca la Universitatea din Florenta, vede in Promteu o reflectie a unei figuri de trickster pre-hesiodice. Crede ca Promteu servea pentru a povesti amestecul de bine si rau din viata oamenilor. Deasemenea, el considera ca motivul crearii umanitatii din tarana pare a fi influentat de Est. Motivul este familiar cu cel din Enuma Elish. Ca avocat al umanitatii el castiga un status semi-divin la Atena. La Atena se organizeaza in cinstea lui cu ocazia festivalului Panathenaic. Este cel mai important festival civic al Atenei, o cursa cu torte plecand de la altar si trecand prin cartierul olarilor si artistilor, cunoscuti a-i tine in mare cinste pe Prometeu si Hefaistos. Potrivit clasicistului german Karl-Martin Dietz, Prometeu reprezinta in lucrarile lui Hesiod caderea oamenilor din comuniunea cu zeii in viata trecatoare si aspra de pe pamant. 

Traditiile miturilor grecesti timpurii amintesc de opozitii, atat intre zei, cat si intre oameni. Exista si alte versiuni in care Prometeu este fiul Herei sau in care ajuta la nasterea Atenei cu securea sa dubla. In alte mituri Prometeu este cel care creaza omul si il face nemuritor printre stele.

Mitul lui Prometeu

Cea mai cunoscuta varianta este cea in care el si fratele sau, Epimeteu, sunt chemati sa dea anumite calitati si insusiri creatiei zeilor. Epimeteu isi daruieste darurile animalelor, iar oamenii raman goi si vulnerabili in aceasta lume cruda. Pentru a-i ajuta, Prometeu fura din ceruri focul si il aduce pe pamant incalzind pentru totdeauna casele si sufletele oamenilor. Pentru a se razbuna cumplit, Zeus il inlantuie si trimite oamenilor cutia Pandorei cu toate relele din lume.

Mitul lui Prometeu

In Teogonia apare urmatoarea descriere a lui Prometeu: “Pe Prometeu, cel cu mintea rodnica-n intrigi si planuri/Prinsu-l-a de o coloana de piatra stirnind impotriva-i/Vultur cu aripi intinse care sa-i rupa pliscul/Nemuritorii rarunchi, dar tot ce-i sfasie ziua/Apriga pasare iarasi intreg peste noapte renaste.”

Dar Herakles l-a eliberat de torturile la care era supus rupandu-i lanturile si ucigand vulturul cu o sageata. Centaurul Chiron, dorind sa moara ca sa puna capat suferintelor sale, i-a daruit lui Prometeu nemurirea sa, schimband-o pe conditia de muritor al lui Prometeu. El a reusit, astfel, sa se inalte la rangul zeilor. Daca Hesiod se refera la siretenia si perfidia lui Prometeu, la gandurile viclene ale acestuia impotriva zeilor, Eschil il lauda pentru ca a furat focul stralucitor din care iau nastere toate artele si meseriile, pentru a-l darui muritorilor de rand. “Acest foc, stapan peste toate artele, o comoara fara pret … Da, graieste Prometeu, i-am despovarat pe oameni de obsesia mortii, am inradacinat in ei sperantele cele oarbe, le-am daruit focul, de la el vor invata nenumarate arte” scrie Eschil in Prometeu inlantuit.

 

Prometeu, Hercule si alti eroi

Semnificatia mitului se clarifica pornind de la numele insusi ale lui Prometeu care, in etimologia greaca, inseamna previziune, prudenta pentru viitor, a fi prevazator. Descinzand din Titani, el va fi manat mereu de gandul razvratirii, al revoltei. Dar nu simbolizeaza revolta simturilor, ci pe aceea a spirituluia unui spirit care vrea sa devina egalul inteligentei divine. Sau cel putin sa-i rapeasca acesteia cateva scantei de lumina. El vrea sa fie egalul zeilor. Sau doar sa-i infranga in mandria si orgoliul lor. Lucrul acesta nu inseamna sa cauti spiritul in sine, pe calea unei spiritualizari de sine progresive. Asta inseamna sa folosesti spiritul in scopul unei satisfactii personale. Focul furat de la zei simbolizeaza intelectul redus la situatia de a nu fi decat un mijloc al vietii. Intelectul revoltat a ales pamantul in locul spiritului, el a dezlantuit astfel dorintele pamantesti, reprezentand o legare de pamant.

Zeul Prometeu – eroul umanitatii

Divinizarea lui Prometeu survine dupa momentul eliberarii acestuia gratie interventiei lui Hercule, constand in ruperea lanturilor si uciderea vulturului devorator. Dar ea mai este conditionata si de moartea centaurului Chiron, adica de sublimarea dorintei.

Pentru Gaston Bachelard, mitul lui Prometeu ilustreaza vointa omeneasca de a accede la intelectualitate. La o viata intelectuala dupa modelul zeilor care sa nu se afle intr-o dependenta absoluta fata de principiul utilitatii. El a definit astfel conceptul de “complexul lui Prometeu”.  toate tendintele care ne imping sa stim tot atat ca si parintii nostri, mai mult decat parintii nostri. Doar perfectionandu-ne neincetat putem spera ca vom atinge acest nivel atat de admirat la parintii sau maestrii nostri. Daca intelectualitatea pura este exceptionala, ea nu reprezinta mai putin o caracteristica a unei evolutii specifice umanitatii. Complexul lui Prometeu este Complexul lui Oedip in viata intelectuala.

Boccacio, Goethe, Shelly, Kafka, Beethoven sunt doar cativa influentati de marele mit al eliberatorului creator: Mitul lui Prometeu.

 

 

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 23,689 times, 1 visits today)

8 thoughts on “Mitul lui Prometeu – eroul eliberator”

  1. Pingback: Top 10 mituri din Platon | Mythologica.ro

  2. Pingback: Kratos, zeul fortei divine in God of War | Mythologica.ro

  3. Pingback: Baldur, zeul luminii care invie si lupta impotriva intunericului | Mythologica.ro

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.