Eunucii erau folositi odinioara ca supraveghetori in harem sau ca si functionari la curte. In anumite culturi, tocmai aceasta trasatura ii facea dezirabili pentru anumite functii. In special in prezenta femeilor frumoase din haremele sultanilor si califilor. Mitul eunucilor in lumea antica este unul prezent si astazi.

Eunucii erau comuni in China imperiala, dar erau prezenti si la curtile din Sumeria, Asiria, Egipt, Persia si Anatolia (Turcia). In diferite momente ale istoriei, ei au devenit puterea reala din spatele tronurilor, avand imensa influenta asupra conducatorilor.

Mitul eunucilor in lumea anticaCuvantul “eunuch” vine din greaca si inseamna “cel care pazeste patul”. Aceasta reflecta principala atributie, aceea de a proteja sotiile si concubinele regelui.

 

Eunucii zeitei Cybele la Roma

Cand zeita Cybele din Phyrgia a fost adusa la Roma in 204 i.Hr., preotii ei s-au transformat singuri in eunuci pentru a o sluji. Societatea romana a fost fascinata. Fascinatie amestecata cu teroare. O asemenea desfigurare era vazuta ca un semn al Estului degenerat. Unii i-au considerat pe preoti jumatate-oameni (semiviri (Varro) sau semimares (Ovid). Apoi legeea le-a interzis romanilor sa devina preoti ai cultului.

Cultul Zeitei-mama a fost introdus in timpul razboaielor cu Cartagina. Eunucii au crecut intre timp in popularitate.

Baieti alesi pentru frumusetea lor sau sclavi pentru oficialitatile curtii. Eunucii placeau ambelor sexe. Poetii sustineau ca erau alesi in special de matroane.

Imparatii romani, Domitian, Nerva si Adrian au incercat sa dea legi impotriva crearii eunucilor pentru profit sau placere. Asta a dat o lovitura industriei de sclavi.

In timpul imparatului Theodosiu, eunucii serveau ca mari sambelani (praepositus sacri cubiculi) si sfatuitori pentru tinerii imparati. Pana in timpul bizantinilor erau deja a patra pozitie ierarhica la curte.

 

A fii capabil de adoptie, in timpul romanilor, putea aduce beneficii financiare. Asadar, eunucii erau calificati in functie de aceasta calitate, desi erau sterili.

Barbatul, cetateanul roman trebuia sa fie paterfamilias.

Eunucii au continuat sa devina tot mai populari si mai puternici. In ciuda legislatiei. Au devenit asociati cu dormitorul imperial si cu cele mai ascunse secrete.

Eunucii erau impartiti in mai multe tipuri. Spadones erau cei care puteau mosteni, fiind asa din nastere. Apoi veneau cei mutilati: Thibiae (cei “presati”), Thladiae (cei “sfaramati”), Castrati – nu puteau adopta si nici lasa mostenire.

Pe langa acestia mai existau Falcati, Thomii, si Inguinarii.

Se crede ca acesti termeni au fost imprumutati de la greci.

Eunucii din Orientul Indepartat: Asiria, Egipt, Persia, China

Eunucii au fost prezenti la curtea imperiului Asirian din 850 pana in 622 i. Hr. La fel la curtea faraonilor pana in timpul Cleopatrei chiar. La hititi erau folositi ca regenti. Iar la curtea regilor persani ahemenizi detineau functii importante.

In Imperiul Bizantin ocupau functii diferite si erau chiar sub imparat. Mitul eunucilor in lumea antica s-a dezvoltat la societatile birocratice si avansate.
Mitul eunucilor in lumea anticaLa chinezi, acest obicei era o pedeapsa traditionala dar si un mod de a ajunge in serviciul imperial. Multi eunuci au devenit foarte influenti, depasind chiar puterea marilor secretari.

Unii o performau de bunavoie. Erau considerati cei mai buni functionari civili. A devenit faimoasa opozitia dintre eunucii in serviciul imparatului si virtuosii oficiali confucianisti. In 1912, ocupatia lor de functionari si sfatuitori a incetat.

Au fost prezenti si in India (hijira numara astazi peste 2.000.000 de indivizi). La fel, in Imperiul Otoman, la curtea califilor din O mie si una de nopti unde pazeau concubinele.

Eunuci faimosi

Zheng He, amiral al Chinei imperiale a condus cele mai mari flote din lume in jurul Africii si Asiei.

Deasemenea, Cai Lun a fost unul dintre cei mai mari eunuci ai Chinei in perioada 79-106. El este faimos pentru introducerea hartiei la curtea imperiala. Pana atunci totul se scria pe matase sau bambus.

Judar Pasha, un alt binecunoscut eunuc. A condus invazia marocana a imperiului Songhai.

Apoi, il avem pe Pothinius, cel mai influent egiptean in secolul I i.Hr. El este cel care l-a influentat pe faraonul Ptolomeu XIII impotriva surorii sale, Cleopatra. 

In fictiune, dar si in cultura populara, ei sunt deasemenea prezenti.

Varys, eunucul lui George R. R. Martin din seria A Song of Ice and Fire, serialul HBO Game of Thrones,

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 838 times, 1 visits today)