Mareti conducatori vikingi si faptele lor

Mareti conducatori vikingi si faptele lor
(Visited 1,156 times, 5 visits today)
2 comments on “Mareti conducatori vikingi si faptele lor
  1. 875 – Ulmar din Arras (calugar), datorita înmultirii incursiunilor normanzilor în Franta (normanzii fiind un amestec de popoare alcatuit în principal din populatii de origine gotica), îi numeste pe acestia geti, nume care de fapt le apartinea; de pilda, în 912 ducele Rollo al Normandiei (dupa cum a ramas consemnat în Istoria Normanzilor din 1619) a fost un “Dacigena” – adica din Dacia – si vorbea limba daca: el descindea dintr-un rege care a avut odata în posesie atât Regatul Alaniei, cât si al Daciei (Silvio Enea Bartolomeo Piccolomini, Papa Pius II (1405-1464) afirma în lucrarea “De Europa”, publicata în anul 1450, ca pe vremea lui, Iutlanda se numea Dacia: “Daniam sive Daciam dicere volumus, consuetudini servientes”).
    Un alt nume similar, Rolis, este mentionat pe inelul tracic descoperit la Ezerovo, Bulgaria.
    Remarcabil este faptul ca 50% dintre persoanele care poseda acest nume provin din Letonia, popor care prezinta multe similitudini cu limba daco-getilor.
    Mircea Mihai-Radulescu a aratat ca limba traca este strâns înrudita cu limbile baltice (lituaniana, letona) înregistrându-se 63 de corespondente frapante, plus 69 de corespondente în domeniul toponimelor si al antroponimelor, iar numele lui Zalmoxis se regaseste si la baltici (lituanieni), sub forma apelatiei „Zemeluk”.
    De altfel, podoabe similare celor descoperite mai cu seama în zona cetatilor din Ardeal si considerate însemne ale puterii, fiind purtate, cel mai probabil, de nobilii daci, au fost descoperite si în zone unde era greu de banuit influenta dacilor: la Marea Bal­tica, la Lalendorf, în Germania, sau lânga Gdansk, în Polonia, peste drum de Scandinavia, si la doi pasi de Lituania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *