Istoria Thailandei

Istoria Thailandei

Din primele secole ale primului mileniu, o succesiune de dinastii au cucerit si au condus diferite parti ale Thailandei. Odata cu aparitia regatului Sukhothai, la mijlocul secolului al XIII-lea, tara si-a castigat adevarata identitate. Din secolul al XIX-lea si pana la jumatatea secolului al XX-lea, strainii au folosit numele de Siam, dar cetatenii isi numeau tara cu numele dinastiei conducatoare. Istoria Thailandei este plina de surprize si intorsaturi.

Istoria ThailandeiDovezile arheologice sunt superficiale, dar se crede ca valea raului Mekong si podisul Khorat din nord-estul Thailandei si parti din Laos si Cambodgia au fost locuite de mai bine de zece mii de ani. Inceputurile agriculturii dateaza din anul 3.500 i. Hr., urmele arheologice fiind descoperite la Pestera Spiritului de langa Mae Hong Song si la Ban Kao. Cele mai importante descoperiri, cu toate acestea, au fost efectuate la Ban Chiang, in nord-est. Aici au fost gasite unelte de bronz si alte obiecte care dateaza din anul 3.000 i.Hr. – mai timpurii decat cele descoperite in Orientul Mijlociu. Deasemenea, ceramica era decorata, iar dovezile existentei agriculturii indica faptul ca in zona a existat o cultura infloritoare si sofisticata.

Locuitorii Thailandei timpurii au fost treptat stramutati si absorbiti de popoarele Tai care se deplasau din Asia de Sud-Est in China, cam din secolul I d. Hr. Un alt val de migratie, mult mai mare, a urmat la mijlocul secolului al XIII-lea cand oamenii au fugit de fortele imparatului chinez Kublai Han (1260-1294). Ei s-au stabilit in zonele de nord din Myanmar (Birmania), Thailanda, Cambodgia si Vietnam. Exista deasemenea presupuneri ca popoarele Tai timpurii, originare din Thailanda si stramutate prin Asia de Sud-Est si in China, s-au stabilit in Nanchao, in provincia moderna Yunnan din China. Istoria Thailandei se infiripa timid.

Thailanda

Perioada khmera (secolele al VIII-lea – al XIII-lea) – Istoria Thailandei

La apogeul sau, imperiul Khmer a fost puterea dominanta in Asia de Sud-Est, influeta sa se raspandea din capitala de la Angkor in Cambodgia, in vest pana la granita dintre Myanmar cu Thailanda, in nord pana la Laos si in sud pana la Nakhon Si Thammarat in Thailanda. A construit centre in That Phanom si Sakhon Nakhon din centrul vaii Mekongului. Khmerii au construit temple si orase grandioase. Doua dintre cele mai bune marturii sunt ruinele de la Prasat Hin Phimai si de la Prasat Phanom Rung, ambele restaurate. Au fost legate intre ele de un drum regala remarcabil pentru tehnologia sa si pentru construirea caselor de odihna, a clinicilor si locurilor de cult pentru pelerini de-a lungul sau. Imperiul Khmer a fost condus de o succesiune de zei-regi si, pana in secolul al XII-lea a venerat zeii hindusi brahmani. Maretul rege Jayavarman al VII-lea a adoptat apoi ca religie oficiala buddhismul Mahayana, desi ritualurile si zeii brahmani au fost mentinute. La mijlocul secolului al XII-lea, Lop Buri a devenit centrul cultural al regatului, iar liderii oraselor khmeri si-au afirmat independenta. Autoritatea capitalei sacre Angkor a inceput sa scada, iar pe la mijlocul secolului al XIII-lea, imperiul khmer a intrat in declin rapid.

Imperiul khmerilorEpoca de aur – Sukhothai

Ramkamhaeng a condus in perioada pe care thailandezii o numesc epoca lor de aur. El a fost un monarh vizionar ale carui contributii la cultura, educatia si arta thailandeza au fost uriase. Lui ii este atribuita inventarea alfabetului thailandez, imprumutand elemente din scrierile khmerilor si Mon. In epoca lui vedem stele din viata Sukhothaiului cu victorii conduse de elefanti, comert infloritor si liber, sfarsitul sclaviei, dreptul la mostenire etc. El a imprumutat ce este mai bun din alte culturi si a adaptat. In timpul domniei sale a reinviat buddhismul Theravada, folosindu-i preceptele ca platforma de guvernare. Prin aceasta abordare, Sukhothai a castigat pace si prosperitate.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 1,574 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.