Aromanii sunt un grup etnic din sudul Balcanilor. Ei traiesc in mod traditional in nordul si centrul Greciei, centrul si sudul Albaniei, Macedonia si sud-vestul Bulgariei, Serbiei si Croatiei.

Originea si istoria aromanilor

Exista multe teorii privind originea lor. Principala teorie ii descrie ca descendenti ai tracilor romanizati sau colonisti romani si soldati ce vor primi pamanturi ca plata pentru serviciile lor.

Istoria aromanilorAromanii sau vlahii apar prima oara in izvoarele bizantine din secolul al XI-lea. Termenul deriva din latina, insemnand cetatean roman. Cunoscuti si ca macedo-romani sau vlahi, vorbesc un limbaj specific.

“Cameleoni ai Balcanilor” cum au fost numiti de cercetatori, aromanii au format o constiinta nationala colectiva. Desi influentati de ridicarea altor miscari nationaliste si-au pastrat identitatea culturala neatinsa.

Multi aromani au jucat un rol crucial in istoria natiunilor balcanice:Pitu Guli, cunoscut ca “Petre Valahul” din revolutia macedoneana, Ioannis Kolettis (prim-ministru al Greciei), Evangelos Averoff (ministrul apararii in Grecia), Nikola Paši (prim-ministru al Serbiei), patriarhul  Athenagoras I al Constantinopolului, Andrei Saguna, (mitropolitul Transilvaniei in Biserica Ortodoxa din Romania), familia Ghica (voievozi valahi).

In timpuri moderne, aromanii au adoptat cultura nationala dominanta, uneori cu o identitate duala.

In Albania exista o mare comunitate de vlahi de aproape 200.000. Si in Macedonia sunt aproape 10.000. In Romania intre 50.000 si 100.000 de aromani, in special in Dobrogea. Adesea sunt numiti machidoni. In Serbia sunt numiti cincari. Mai exista si alte grupuri precum ungurenii, bufanii si caranii. In Croatia se numesc morlachs.

In 1186 ei au format la sud de Dunare Taratul vlaho-bulgar dorindu-si independenta fata de Imperiul Otoman. Ei mai erau cunoscuti si ca gramusteni, pindeni, farseroti.

In Macedonia ei se considera urmasii lui Alexandru Macedon. Sarbatoarea lor este pe 23 mai.

Tot aromanii au ajutat revolutia lui Tudor Vladimirescu. Poetii Octavian Goga si Stefan Octavian Iosif erau de origine aromana. Razboiul grec de independenta a avut un amre precursor in persoana lui Riga Fereu, si el tot aroman.

In multe cazuri, minoritatile ne dau o identitate culturala pe care poate n-am fi avut-o. De-a lungul istoriei, aromanii au trecut prin multe: razboaie, revolutii, colonizari. Insa au ramas si astazi in acelasi loc. Cultura si traditia lor face parte din marele patrimoniu al umanitatii.

(Visited 1,391 times, 1 visits today)