Religia si practicile religioase in cultura Amish

Doua concepte cheie sunt necesare pentru a intelege practicile religioase in cultura Amish. Prima este respingerea Hochmut (mandria, aroganta) si ridicarea in slavi a umilintei (Demut) si Gelassenheit (calmitate). Ultima trasatura inseamna sa refuzi sa te arunci in fata si sa te afirmi. Dorinta celor din cultura Amish de a se supune “Dorintei lui Iisus” exprimata prin norme si reguli, este impotriva individualismului atat de frecvent in cultura americana.  Orientarea lor anti-individualism si respingerea tehnologiei in viata de zi cu zi ii face sa depinda de comunitati. Ei considera ca inovatiile pot adduce competitie pentru statut, bunuri, avere. La fel, fotografiile pot cultiva vanitatea personala.

Cultura si stilul de viata Amish

Cultura Amish si religia lorStilul de viata amish este ordonat de Ordnung (ordine in germana) ce difera de la o comunitate la alta. Deasemenea, de la un district la altul. Ce poate fi acceptabil intr-o comunitate poate fi interzis in alta.

A avea copii, a-I creste, a socializa cu vecinii si rudele sunt unele dintre cele mai importante functii intr-o familie Amish. Toti Amish cred ca familiile mari sunt binecuvantarea lui Dumnezeu.

Istorie, origini si radacini

Amish sunt de origine elvetiana-germana. Termenul amish este folosit pentru membrii ce impartasesc aceasta credinta si acest stil de viata. Nu este o denumire etnica. Ei au imigrat in America in secolul 18-19

In fiecare sambata in propriile case Amish participa la o ceremonie religioasa. Un district numara de obicei 80 de adulti si 90 de copii sub 19 ani. Slujba incepe cu predicile reverendului urmata de citiri ale scripturii si rugaciune. In unele comunitati rugaciunile se fac in tacere. Alteori, se canta imnuri fara instrumente muzicale sau armonie. Multe comunitati folosesc un imn antic numit Ausbund. Acesta face referire la originile lor stramosesti.

Scripturile sunt citite sau intonate din traducerea germana a lui Martin Luther. Numirea prelatilor se face de catre congregatie. Amish nu lucreaza Sambata. Singura ocupatie permisa este ingrijirea animalelor.

Separarea de lume

Amish considera Biblia un ghid de incredere. Ei cred ca sunt rasa aleasa, preotimea regala, natiunea sfanta, poporul ales de Dumnezeu. Ei sunt separate de lume, evitand sa iubeasca lucrurile din ea.

Stilul de viata este foarte diferit de cel pe care il consideram normal. Unele comunitati sunt mai libertine. Imbracamintea traditionala este obligatory.

Alungarea din comunitate

Membrii care incalca regulile bisericii sunt chemati sa marturiseasca in fata intregii congregatii. Cei care nu revin la norme vor fi excomunicati. Cei alungati vor simti rusinea. Ei vor fi lasati la o parte. Membrii comunitatii nu mai au voie sa accepte nimic de la el. Alteori se practica “Meidung”, iar cel alungat este reprimit in comunitate daca isi marturiseste greselile.

Cultura Amish si religia lorComuniunea are loc de obicei primavera si toamna. Aceasta are loc numai pentru cei care au fost botezati. Barbatii si femeile stau separate. Anabaptistii cred ca un copil trebuie sa urmeze deciziile parintilor lui in orice privinta. Insa atunci cand atinge maturitatea, el poate allege daca isi dedica viata lui Dumnezeu si comunitatii. Cei care vin sa accepte botezul se infatiseaza cu o mana peste fata, reprezentand umilinta si supunerea in fata bisericii. Candidatii sunt intrebati:

  1. Poti renunta la diavol, lume si la propria ta carne si sange?

2.Te poti dedica lui Hristos si bisericii sale, supunandu-te, traind si murind dupa regulile ei?

3. Poti fi obedient si supus in toate Bisericii potrivit cuvantului Domnului si sa ajuti intru toate?

Astfel botezul nu este doar un act inconstient. El este un juramant de a urma Biserica si Ordinea.

Funeraliile sunt si ele simple. Amish indeplinesc riturile acasa. In loc sa se concentreze pe povestile despre viata decedatului, slujba se concentreaza pe povestea creatiei si povesti biblice despre inviere. Decedatii sunt imbracati in alb.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 1,503 times, 1 visits today)