De obcei ne gandim la creaturi mitologice cand vorbim de Grecia antica si zeii Olimpului. Dar exista si o lume mai putin cunoscuta unde aceste creaturi inca sunt vii. Commbinatia intre creaturi mitologice si folclorul arab ar putea parea ciudata la inceput, dar veti observa ca unele par foarte familiare. Desi am fost obisnuiti cu Cerberus, Phoenix, Chimera, centauri si altele asemenea, folclorul arab este plin de surprize si originalitate. Pamanturile arabe ne aduc aminte de multe personaje si creaturi legendare.

Creaturi mitologice din folclorul arab sunt multe si pot fi fascinante. Ele ne-au animat copilarie prin O mie si una de nopti sau alte povestiri arabe.

Una dintre ele ar putea fi Marid. la inceput facea parte din duhurile jinii. Se crede ca era o creatura foarte puternica capabila sa ucida alti jini, a adevarata creatura a diavolului ce putea fi invocata prin ritualuri speciale. Asadar, folclorul arab si creaturile mitologice din mitologia araba ne arata o lume noua, poate nu indeajuns explorata.

Karkadann, monstrul imblanzit de virgine

Creaturi mitologice din folclorul arab

Ca sa intelegem mai bine Karkadann, va puteti imagina o ciudata creatura intre rinocer si cal. Deasemenea, nelipsitul corn va fi prezent. Se spune ca aceasta creatura poate fi devastatoare, dar poate salva si vieti. Ea se comporta feroce cu dusmanii si poate fi atinsa doar de virgine, exact ca unicornul. Creatura poate fi foarte periculoasa si letata datorita marimii sale si cornului. Dar se mai si spune ca daca cineva ar reusi sa il rapuna si sa ii ia ia cornul din care sa bea, atunci apa din el va vindeca orice boala.

Falak, uriasul sarpe ce pedepseste omenirea

Falak ar putea semana fizic foarte mult cu un sarpe, dar unul deosebit de mare. Se spune despre aceasta creatura ca locuieste in lumea de apoi. Deasemenea, tot el va fi responsabil de sfarsitul lumii. Falak insusi are un mare apetit. Poate manca aproape orice. Chiar si un sat intreg. Falak este o creatura a iadului, iar treaba lui e sa tortureze oamenii. Acest sarpe poate fi confundat cu Suja’ul Aqra. Se mai spune ca trupul sau era imens si ca pedepsea oamenii.

Dandan, monstrul din adancuri

Dandanul este un peste gigant. O creatura mitologica atat de mare si inspaimantatoare incat se spune ca putea inghiti o barca intreaga. In povestile arabe el apare ca o forma monstruoasa. Deasemenea, el apare mentionat si in colectia de povestiri arabe O mie si una de nopti. In povestea despre pescarul Abdullah, acesta este avertizat de o sirena despre marele pericol ce il asteapta. Dandanul este dusmanul tuturor creaturilor din ocean.

Nasnas, jumatate de om

Jumatate de om. Asa am putea descrie aceasta ciudata si groaznica creatura mitologica din povestirile arabe. Terifianta aratare avea doar jumatate din corpul unui om si se deplasa sarind. Este descrierea unui ballpark, omul ce a fost taiat in doua. Desi au un singur picior, nasnas sunt incredibili de iuti si agili. Ei pot sari foarte departe. Nasnas sunt descendenti din jinii numiti shikk.

Varcolacul-hiena

Bahamut, pestele pe care se sprijina lumea

Bahamut este descris ca marele sarpe, sau marele dragon pe care se sprijina lumea in cultura araba pre-islamica. El este foarte puternic si protejeaza oamenii. In mitologia araba, el apare ca un peste ciudat de marimi colosale. Capul sau este o combinatie intre elefant si rinocer, cu colti ascutiti. El apara de toate creaturile negative si de dezastre.

Ifrit, demonul din iad

Ati auzit expresia “mielul lui Dumnezeu”? Ei bine, aceasta creatura este un demon al carui cap seamana foarte mult cu unul de berbec. Dar incorporeaza si trasaturi umane. Deasemenea el este cuprins mereu de flacari. Sarcina lui este sa-l ademeneasca pe om spre iad. Cei slabi ii vor cadea in plasa si il vor insoti in iad pentru eternitate. Ifritii sunt inselatori si inteligenti, traind organizati in societati complexe precum oamenii. Prefera grotele si locurile de sub pamant. Desi demonici in natura, se crede ca isi pot schimba fiinta, devenind piosi si buni.

Jinii, duhuri supranaturale 

Jinii sunt duhurile din povestirile arabe. Au fost foarte popularizati datorita colectiei de povestiri arabe O mie si una de nopti. In special, este vorba de povestea Lampa lui Aladin. Jinii sunt creaturi supranaturale si sunt mentionate in Coran si in folclorul arab. Ei apar si in mitologia araba, ocupand o lume paralela de cea a oamenilor. Jinul este o creatura magica ce iti poate indeplini dorintele.

Exista mai multe feluri de jini: Aamir sunt gardienii ce locuiesc in casa fiecaruia, spiritele Rooh sunt cele care interactioneaza cu copiii, Al-nasnas – Shiqq sunt cei mai ciudati si terifianti (jumatati de om, daca intalnesc un om il bat pana moare) si Marid – uriasi si impozanti, cei mai puternici dintre jini, ei apar cel mai des avand voci rasunatoare (la inceput au fost spirite ale marii, asociate cu apa si oceanul).

Ghoul, nemortii zombie din mitologia araba

Ghoulii sunt tot un fel de jini ce au calatorit din nord si vest pentru a deveni monstri nemorti. Ei sunt jinii care au devenit zombie ce bantuie cimitirele in cautarea prazii si a carnii de om. Ei sunt demonici cu adevarat si incapabili in a simti binele. In general apar noaptea.

Sila, femeia-jin

Sila sunt maestrii ai deghizarii. Ei sunt talentati la a-si schimba forma si sunt mai toleranti cu societatile umane decat alti jini. De obicei apar sub forma de femei. Desi extrem de inteligenti, Sila sunt cel mai rar vazuti si apar sporadic in folclor.

 

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 2,677 times, 1 visits today)