Cheia nemuririi

Cercetatorii au descoperit ca viata in spatiu slabeste sistemul imunitar al astronautilor. Descoperirile ne furnizeaza indicii cu privire la modul de abordare a bolilor de pe Pamant inainte de aparita simptomelor.

Inca de la primii oameni care s-au aventurat in spatiu am stiut ca astronautii pot suferi de infectii comune, care ar putea fi rapid tratate de catre persoanele sanatoase de pe Pamant. Pana in prezent, nu a fost clar ce anume blocheaza sistemele imunitare ale astronautilor sa se comporte normal.

In 2006, astronautul Thomas Reiter de la Agentia Spatiala Europeana a efectuat un experiment pe Statia Spatiala Internationala folosind incubatorul spatial Kubik. Unui lot de celule ale sistemului imunitar uman li s-a permis sa pluteasca in conditii de microgravitatie, in timp ce un altul a fost tinut intr-o centrifuga pentru a simula gravitatia. Celulele au fost pastrate pentru analiza si trimise inapoi pe Pamant.

Celulele care au fost tinute in conditii de gravitate simulata ca si cum s-ar fi aflat pe Pamant s-au dovedit a fi intr-o stare de sanatate buna, comparativ cu echivalentele imponderabile..

Urmand cursul firesc, prin compararea probelor, anchetatorii au putut observa ce a oprit celulele sistemului imunitar sa functioneze corect. Un transmitator specific din celulele sistemului imunitar, numit Rel/NF inceteaza sa functioneze in conditii de imponderabilitate.

“In mod normal, atunci cand trupurile noastre simt o invazie, o cascada de reactii apare, iar acestea sunt controlate de informatiile detinute in genele noastre, similare cu o carte de instructiuni”, explica Isabelle Walther, un anchetator cu sediul in Zurich, Elvetta.

“Trebuie insa sa gasim gena care deschide aceasta usa si care se potriveste perfect cu o gaura de cheie, fara sa fi gasit inca gaura cheii.”

Studiu celulelor care au zburat de pe Statia Spatiala Internationala este de a pune cercetatorii pe calea cea dreapta pentru a gasi cheia si implicit rezolvarea la modul in care functioneaza sistemul nostru imunitar. Compararea probelor le arata unde sa caute pentru a gasi genele responsabile care instruiesc sistemul nostru imunitar sa reactioneze la boli si in ce fel.

“Lucram si incercam sa gasim un control mai precis al bolii, un control chiar la originea bolii”, spune Millie Hughes-Fulford, astronaut NASA si un investigator al acestui experiment.

Aceasta cercetare ar putea contribui la combaterea a doua tipuri de boli. Oprirea genelor care activeaza sistemul nostru imunitar ar ajuta pentru a calma oamenii care sufera de boli autoimune, cum ar fi artrita. Industria farmaceutica ar putea gasi gene care trebuie sa fie active pentru a lupta cu bolile specifice si sa adapteze anticorpi pentru o astfel de piata.

“Daca va imaginati sistemul nostru imunitar care raspunde la boli ca o cascada,” explica Millie, “pana acum am purtat lupta impotriva bolilor, la partea de jos a cascadei.

“In viitor, ne-am apara chiar de picaturile de ploaie care s-ar putea transforma mai tarziu in cascade. Traim in vremuri interesante.”.

Thomas Reiter, care este acum director al misiunilor spatiale umane al Agentiei Spatiale Europene spune: “Toti astronautii fac tot posibilul pentru a efectua experimente pentru cercetatorii de pe pamant. Sunt foarte multumit de faptul ca experimentul pe care l-am efectuat cu peste cinci ani in urma, ne dezvaluie deabia acum astfel de rezultate interesante.”

In concluzie, nu stim ce ne rezerva viitorul. Medicina si aceste experimente spatiale continua, iar umanitatea poate spera ca va gasi ambrozia zeilor – viata fara de moarte, nemurirea.

  • Author Posts
Editor-in-Chief Archaeologist Mythologica
Autor si cercetator independent, specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata, cu studii la Universitatea din Pennsylvania, Catalin ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.

Catalin Stanculescu Ph.D. is an independent researcher and historian specializing in mythology, ancient history, sacred sites, comparative religion, and ancient philosophy. Catalin is the author of numerous articles on sites like www.mythologica.ro or www.descopera.org based on mythology in romanian language.

 

(Visited 314 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.