Astazi va putem inspira si incanta cu noi bauturi si beri de renume inspirate de mituri si legende. Miturile si legendele au inspirat nu numai mintile, ci si simturile stramosilor si contemporanilor nostri. Vom prezenta unele dintre cele mai interesante, originale si ciudate exemplare de acest soi.
In 2015 apare Violin Monster Autumn Ale in Michigan, Statele Unite. Beraria aduce un adevarat tribut legendei varcolacului si zonei folclorice Michigan. Legenda vorbeste despre o bestie feroce, varcolacul, ce se amuza in timp ce canta la vioara sa in timpul lunii rosii. O aroma salbatica cu iz de frunze de toamna. Un gust cremos, cu note de ciocolata sau cafea. Asadar, aveti grija la varcolac si urechile ciulite la sunetul infiorator al viorii.
O bere pentru Halloween, in 2014 apare Ichabod, o bere cu gust de dovleac. Inspirata de Legenda Sleepy Hollow la Beraria New Holland din Holland, Michigan.
Legenda vine sa intregeasca figura lui Ichabod Crane. Are acelasi gust ca o placinta cu dovleac, cu note usoare de scortisoara si nucsoara. Culoarea sa seamana exact cu sezonul de toamna si cu marea sarbatoare de Halloween.
Cartea care pune bazele acestui mit este povestea clasica a lui Washington Irving – “The Legend of Sleepy Hollow“, Legenda din Sleepy Hollow, un orasel din anul 1799 unde se petrec tot felul de lucruri bizare si grotesti. Scrisa in 1820, cartea face referire la o comunitate olandeza din munti din timpul perioadei coloniale. Setata intr-o atmosfera horror prin excelenta, cartea inspira filmul din 1999 in regia lui Tim Burton cu Johnny Deep in rolul protagonistului Ichabod Crane si Christopher Walken in rolul Calaretului fara cap.
Cititi mai multe despre:
Legenda Calaretului fara Cap
Ce ar fi Halloween-ul sau orice alta zi din an fara un vampir?
Legenda marelui Dracula este reinviata si ea cu aceasta ocazie. Nosferatu, Imperial Red Ale, adica bere rosie, la Beraria Great Lakes din Cleveland, Ohio.
Berea ne aduce aminte de legendarul film mut Dracula. Practicile bizare ale domnitorului Vlad Tepes, Dracul, ca si legatura sa cu Transilvania, l-au facut subiectul romanului lui Bram Stoker. In 1897 apare Dracula si schimba fata vampirului pentru totdeauna.
Cititi mai multe despre:
Vlad Tepes, Dracula si mitul vampirilor
Continuam seria legendelor cu monstrul din Lake Erie, Bessie.
Apoi, il intalnim pe Varcolacul din Newcastle, o bere caledoniana din Edinburgh, Regatul Unit. Culoare de caramel, note sangerii. Un gust usor de malt caramelizat, cu varietati de pepene, mure si alte dulcegarii. Nu te astepti la asa ceva de la o asemenea bestie.
Cititi mai multe despre:
Licantropia si varcolacii
Se pare ca primul licantrop din istorie apare in Metamorfozele lui Ovidiu. Este vorba de varcolacul original al mitologiei clasice, Lycaon, un rege din Arcadia, care a fost transformat intr-un lup de Zeus pentru a se razbuna. Herodot, Plinius cel Batran pomenesc si ei astfel de istorii.
Traditia varcolacului si superstitiile care il insotesc sunt prezente la populatiile slave, la rusi, bulgari, romani (sub denumirea de pricolici) si in folclorul scandinav. Se pare ca datinile au fost influentate mult si de cultul geto-dacic al lupului, de fratiile razboinice care imbracau pielea lupului in tarile scandinave (ulfhednar).
Si nicio sarbatoare a berii nu ar fi completa fara marele Bigfoot. Si berea asta ne este prezentata tot in California