Stepele din Khazahstan acopera peste 804,500 km patrati. Din sudul Muntilor Ural pana in partea nordica a Marii Caspice si Marea Aral. Adeseori, pietre vechi, nestiute de nimeni, le strajuiesc hotarele.

Ancient balbals in the Chinese part of the Altai. Photo: http://balbal.kz/

Balbal in partea chineza din Altai. Photo: http://balbal.kz/

Balbali – anticele pietre gardieni ale stepelor khazace

Au fost gasiti numerosi balbali in stepele din Kazakhstan. Au fost sculptate din granit sau gresie. Semanau foarte mult a idoli, pietre de hotar sau semne de drum pentru calatori.

Multi invatati cred insa ca balbalii sunt de fapt un sir de stalpi, aranjat in forma de gard, in partea estica. – Alkei Margulan in ‘Essays’, v. 14, Section 3, Almaty, 2003).

Care este adevarata poveste din spatele misterioaselor pietre?

Potrivit cercetatorilor, un balbal obisnuit era folosit ca simbol al valorii si aducerii aminte pentru un mormant. Un mormant al unei persoane importante. Aceste monumente antice sunt ale bravilor comandanti, conducatorilor intelepti. Oameni foarte talentati, respectati de localnici, figuri proeminente ale vremii lor. Ei si-au lasat amprenta in istorie, iar oamenii lor au construit in memoriam aceste monumente.

Certain of the stone statues sit with crossed legs - “in the Kazakh style”, others stand, holding a ritual bowl with sacred water. And some sculptures are carved with the lace and swords on their belts, or with other weapons, or with braids or even earrings in their ears. Photo via rosemarysheel.com

Unii balbali au picioarele incrucisate, iar altii tin un vas ritual cu apa sacra. Unele sculpturi poarta sabii sau arme, altele par a fi ale unor femei. Photo via rosemarysheel.com

Trasatura lor principala este ca sunt indreptate spre est. Aceasta credinta provine din faptul ca vechile triburi de origine turca aderasera la credinta Tengrian. Ei venerau cerul albastru nemuritor. Credintele si traditiile lor impuneau acest obicei. Indreptarea unei sculpturi sacre spre est indica ca o persoana importanta este ingropata in acel loc.

Se credea ca in general ele sunt statui ale unor lideri militari, comandanti sau razboinici importanti. Insa au fost descoperite si statui care apartin unor femei.

Ancient "balbals". Karagandy region, Aktogai region, Kazakhstan. Photo: balbal.kz/

Balbali de femei din regiunea Karagandy region, Aktogai. Kazakhstan. Photo: balbal.kz/

Pietrele de balbali sunt larg raspandite. Ele pot fi gasite pe o arie foarte extinsa. De la raul Orhon din Mongolia pana pe tarmurile Marii Caspice. In timpul epocii Kypchaks, pietrele se intindeau pana in nordul Caucazului, in Rusia, Ucraina si pana in vest pana la Dunare. In timp, formele sculpturii s-au schimbat.

Balbalii sunt artefactele perfecte pentru a studia timpurile antice. Din nefericire, numarul statuilor din stepe descreste in fiecare an. Multe au fost furate, sparte sau distruse.

 

 

(Visited 424 times, 1 visits today)