Pe masura ce criza COVID-19 se înrautateste, lumea se confrunta si cu o pandemie globala de dezinformare. Teoriile conspiratiei care se comporta ca niste virusi se raspândesc la fel de rapid on-line precum o face COVID-19 offline. Iata primele 10 teorii ale conspiratiei care fac rapid turul lumii:

5G e de vina!

Aceasta teorie a conspiratiei ar trebui sa fie usor de dezmintit: este biologic imposibil ca virusurile sa se raspândeasca folosind spectrul electromagnetic. Vorbim in cazul spectrului electromagnetic de unde si fotoni, în timp ce virusurile sunt organisme vii, particule biologice compuse din proteine ??si acizi nucleici. Dar asta nu este cu adevarat important – teoriile conspiratiei sunt atragatoare, deoarece leaga adesea doua lucruri care la început ar putea fi corelate; în acest caz, lansarea rapida a retelelor 5G avea loc în acelasi timp în care a lovit pandemia. Aceasta teorie este promovata cu aviditate de activisti anti-vaccin, dar si de siteuri sustinute de Kremlin.

Merita sa repetam, asa cum subliniaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), ca virusii nu pot calatori pe retelele mobile, iar COVID-19 se raspândeste rapid în multe tari care nu au retele 5G. Chiar si asa, aceasta teorie a conspiratiei – dupa ce a fost raspândita de vedete pe retelele sociale – a dus la incendierea turnurilor de telefonie mobila în Marea Britanie si în alte parti.

 

Bill Gates ca tap ispasitor

Majoritatea teoriilor conspiratiei, precum virusurile cu care se aseamana, muta constant atentia cititorilor si au mai multe variante care circula simultan. Multe dintre aceste comploturi si variatiuni par sa îl implice pe Bill Gates (in Romania pe Soros, elita mondiala, reptilienii, dacii liberi sau alte asemenea personaje), care a devenit o noua tinta a dezinformarii. Potrivit New York Times, anti-vaxxerii, membri ai QAnon si experti de dreapta au folosit un videoclip al unei discutii Ted din 2015 sustinuta de Gates – unde a vorbit despre focarul Ebola si a avertizat cu privire la o noua pandemie. Asadar, celor rau-intentionati nu le-a luat mult sa creada ca Bill Gates stia de pandemie sau ca, mai rau, chiar el a provocat-o.

O varianta recenta a acestei teorii a conspiratiei, în special îndragita de activistii anti-vaccinare, este ideea ca virusul COVID 19 face parte dintr-un complot urât condus de Gates pentru a vaccina populatia lumii. Exista un adevar în acest sens, desigur: vaccinarea unei mari parti din populatia lumii poate fi singura modalitate de a evita un eventual numar de decese în cifre de zeci de milioane. Dar anti-vaccinistii nu cred ca vaccinurile functioneaza. În schimb, unii au raspândit mitul conform caruia Gates vrea sa foloseasca un program de vaccinare pentru a implanta microcipuri digitale care sa urmareasca si sa controleze cumva oamenii.

 

Virusul COVID 19 a scapat dintr-un laborator chinez

Aceasta teorie are cel putin avantajul de a fi plauzibila. Este adevarat ca epicentrul original al epidemiei, orasul chinez Wuhan, gazduieste si un institut de virologie în care cercetatorii studiaza coronavirusurile de lilieci de mult timp. Unul dintre acesti cercetatori, Shi Zhengli, un proeminent virolog care a petrecut ani de zile colectând probe de rahat de lilieci în pesteri si a fost un expert principal în izbucnirea anterioara a SARS, a fost suficient de îngrijorat de perspectiva ca a petrecut zile intregi verificând frenetic înregistrarile de laborator pentru a vedea daca ceva a mers prost. Insa secventierea genetica a aratat ca noul coronavirus SARS-CoV-2 nu se potriveste cu niciunul dintre virusurile esantionate si studiate de Institutul de Virologie din Wuhan.

Cu toate acestea, pura coincidenta a faptului ca institutul principal din China care studiaza coronavirusurile de lilieci se afla în acelasi oras cu originea focarului COVID s-a dovedit prea suculenta pentru ca ccineva sa-i reziste. Ideea a aparut initial la Epoch Times, un site de stiri în limba engleza cu sediul în Statele Unite, legand conspiratia de cultul religios FalunGong care a fost mult timp persecutat de Partidul Comunist Chinez (PCC). Epoch Times insista sa numeasca COVID „virusul PCC”. Teoria a intrat acum în mainstream, fiind raportata în Washington Post, Times (Marea Britanie) si multe alte locuri.

 

COVID a fost creat ca o arma biologica

O varianta mai picanta este ca virusul COVID 19 nu numai ca a scapat dintr-un laborator, dar a fost creat în mod intentionat de oamenii de stiinta chinezi ca o arma de lupta biologica. Potrivit Pew Research „aproape trei din 10 americani cred ca COVID-19 a fost produs într-un laborator”, fie intentionat, fie accidental (primul este mai popular: în mod specific, 23% cred ca a fost dezvoltat intentionat, cu doar 6% crezând ca a fost un accident).

Aceasta teorie conform careia chinezii au creat cumva virusul este deosebit de populara în dreapta politica a SUA. A câstigat o acoperire generala datorita senatorului american Tom Cotton (Republican, Arkansas), care a amplificat teoriile difuzate pentru prima data în Washington Examiner ca Institutul de Virologie Wuhan „este legat de programul secret de arme bio din Beijing”.

Aceasta teorie poate fi dezmintita cu usurinta acum, când exista dovezi stiintifice fara echivoc – datorita secventierii genetice – ca virusul SARS-CoV-2 are origini complet naturale ca virus zoonotic originar din lilieci.

 

Armata SUA a importat COVID în China

Guvernul chinez a raspuns teoriilor anti-China cu o teorie a conspiratiei proprie care încearca sa întoarca vina asupra Statelor Unite. Aceasta idee a fost raspândita initial de catre purtatorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian, care a postat pe Twitter „este posibil ca armata SUA sa fi adus virusul la Wuhan”. Aceste comentarii, potrivit  stirilor Voice of America, „conspiratia a fost raspândita pe scara larga în China, conform acesteia personalul militar american a adus virusul în China în timpul participarii lor la Jocurile Mondiale Militare din 2019 din Wuhan din octombrie trecut”. Practic, chinezii au incercat sa intoarca armele si sa redenumeasca virusul.

 

Culturile modificate genetic sunt cumva de vina         

Culturile modificate genetic au fost o tinta a adeptilor teoriilor conspiratiei de ani de zile, asa ca nu a fost o surpriza sa le vedem in prima linie. Probabil s-au inspirat din Dosarele X. Mai stiti episodul, nu? La începutul lunii martie, avocatul italian Francesco Billota a scris un articol bizar, afirmând în mod fals ca aceste culturi modificate genetic produc poluare genetica care permite proliferarea virusilor din cauza „dezechilibrului de mediu” rezultat. Activistii au încercat, de asemenea, sa dea vina pe agricultura moderna, ceea ce este ciudat, deoarece calea cunoscuta a virusului de a intra in populatia umana – ca si în cazul Ebola, HIV si multe altele – a fost prin practica foarte veche de a captura si ucide animale salbatice.

Vaccinurile se pot baza fie pe virusi atenuati modificati genetic. Daca Oaceste culture modificate genetic vor ajuta la salvarea lumii de blestemul COVID, poate ca nu vor mai fi atat de rele.

 

COVID-19 nu exista de fapt

Conform acestei mega teorii conspirationiste, provenita in mare de la “profesionisti” precum David Icke si Alex Jones de la InfoWars, COVID-19 nu exista de fapt, ci este un complot al elitei globaliste pentru a ne lua libertatea. Primele versiuni mai slabe ale acestei teorii erau raspândite în dreapta politica prin notiunea ca noul coronavirus nu ar fi „mai rau decât gripa”, iar versiunile ulterioare influenteaza acum protestele anti-lockdown în mai multe state din SUA. Deoarece credinciosii refuza din ce în ce mai mult sa respecte masurile de distantare sociala, ei ar putea ajuta direct la raspândirea epidemiei în continuare în localitatile lor si la cresterea ratei de deces.

 

Pandemia este manipulata de „Deep State”

Peste tot in lume, in special in America, dar si in Romania in ultima vreme, se crede ca undeva in spatele conducerii oficiale exista un alt stat – poate “statul paralel” asa cum l-au numit unii. Cei care conduc din umbra, “Deep State”.

Unii cred ca un „stat profund” al elitei americane intentioneaza sa submineze presedintele – si ca dr. Anthony Fauci ar fi un membru secret.

 

COVID este un complot al Big Pharma

Multi promotori ai teoriei conspiratiei sunt, în realitate, actori isteti care încearca sa-si vanda produsele. Alex Jones, între dezbateri despre pacaleli si Noua Ordine Mondiala, îi îndeamna pe telespectatori sa cumpere pastile miraculoase scumpe despre care sustine ca pot vindeca toate bolile cunoscute. Dr. Mercola, interzis de Google datorita prostiilor debitate, sustine ca vitaminele (si numeroase alte produse pe care le vinde) pot vindeca sau preveni COVID. NaturalNews, un alt site conspirationist, vinde tot felul de pastile, potiuni si unelte de pregatire. Asadar, toti vand ceva. Nu m-ar mira ca si Olivia Steer sa vanda in curand produse naturiste la teleshopping. Conspiratiile Big Pharma sunt un element esential al scenariilor anti-vaccinare.

 

Ratele mortalitatii COVID sunt umflate

Aceasta idee spune ca ratele mortalitatii COVID sunt umflate si, prin urmare, nu exista niciun motiv pentru a respecta reglementarile de blocare sau alte masuri de distantare sociala. Primul cal de bataie în promovarea acestui mit este dr. Annie Bukacek, al carei discurs care avertizeaza ca certificatele de deces COVID sunt manipulate a fost vizionat de peste un sfert de milion de ori pe YouTube. Bukacek apare într-o haina alba de laborator si cu un stetoscop în jurul gâtului, facând-o sa para o sursa medicala autoritara. Daca sapi putin mai adânc, totusi, asa cum a facut revista Rolling Stone, se dovedeste ca este de fapt o activista anti-vaccinare si anti-avort de extrema dreapta. Insistenta ei ca ratele mortalitatii COVID au fost umflate nu are, desigur, nicio baza de fapt.

 

Cum sa recunoastem si sa dezmintim teoriile conspiratiei

Este important sa discutati si sa combateti dezinformarea online si teoriile conspirationiste, indiferent daca este vorba despre COVID sau despre schimbarile climatice sau orice altceva.

Author Details
Autor si cercetator independent specializat in istoria religiilor, mitologie, istorie antica si religie comparata cu studii la Universitatea din Pennsylvania, ne arata calatoria rasei umane si cum sa intelegem mitologia prin ochii stramosilor nostri.
(Visited 165 times, 1 visits today)